Kurs engleskog jezika za predstavnike vjerskih zajednica (VIDEO)

682

Američki Kutak Doboj je, u saradnji i uz direktnu podršku ambasade SAD u BiH i Udruženja US Alumni BiH, organizovao kurs engleskog jezika za predstavnike vjerskih zajednica. Priču donose naše kolege iz Doboja.

Petnaest polaznika kursa iz Pravoslavne, Islamske, i Katoličke vjerske zajednice jednom sedmično u trajanju od 90 minuta, pohađaće časove engleskog jezika. Kurs će trajati naredna tri mjeseca, a osnovni cilj je da se polaznici druže, ali i da nauče osnove ovog jezika.

– Prije svega je druženje, pazite Doboj se može pohvaliti da u jednoj ulici u jednom komšiluku imamo Katoličku i Pravoslavnu crkvu i Džamiju imamo i Sinagogu. Tako da evo ovo je jedan vid i našeg druženja, zajedničkog rada međureligijskog vijeća – rekao je imam Adil Rudanović.

Projekat kroz koji će predstavnici vjerskih zajednica učiti engleski jezik, podržan je od strane američke Ambasade u BiH, ali i od strane lokalne samouprave.

– U američkim kucima ne govorimo samo o tome da je kultura ono što je bitno i ono što treba da podijelimo. Ono što je bitno takođe, da imamo jednu priču o jedinstvu koju želimo da podijelimo u američkim kucima. Za zajednicu zapravo ovo predstavlja jedan divan primjer gdje je jedna među religijska saradnja moguća kroz učenje engleskog jezika – istakao je zamjenik atašea za kulturu Američke ambasade u BiH, Nick Geisinger.

– Ovo je jedan od boljih i ljepših projekata gdje smo mi okupili vjerske službenike sve tri najmnogoljudnije vjerske nacije i gdje će oni kroz učenje stranih jezika u ovom momentu engleskog i da se zbližavaju i da dalje prenose znanje i ne samo to, radi se i o projektu međureligijskog vijeća koje radi u punom kapacitetu – izjavio je , predsjednik Skupštine grada Doboj, Esmin Mahmmutović.

Organizatori ističu da su vjerski službenici rado odazvali pozivu za učešće u ovom projektu. Kako kažu pojedini polaznici su već imali predznanje, neki i nisu, ali vjeruju da će do kraja kursa svi savladati osnove engleskog jezika.

– Tu su polaznici koji su već možda i upoznati sa engleskim jezikom, neko manje neko više, ali evo mi smo tu upravo da to svoje znanje obnove, saznaju nešto novo i nadamo se da ćemo u septembru napraviti promociju svih onih koji će završiti ovaj kurs – rekao je direktor Američkog kutka, Siniša Simić.

Organizator kursa engleskog jezika za vjerske službenike je Američki kutak u saradnji sa Američkom Ambasadom.

Biljana Đukić/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA