Kreće li rušenje Sabora u Hrvatskoj?

641

“Koliko imate potpisa”, najvažnije je i jedino pitanje koje se cijeloga dana postavljalo hrvatskoj opoziciji. I ne samo njima, nego i svima drugim koji skupljaju potpise za raspuštanje Sabora i izazivanje vanrednih izbora u Hrvatskoj, piše Index.hr.

SDP i sateliti imaju 59 sigurnih potpisa. Hrid nosi još dva. Most 12. Obožavaoci HDSSB-a 2. Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida želi nove izbore pa je pridodao svoj jedan potpis u proceduru. Tu je još i Stipe Petrina. I to je i više nego dovoljno za raspuštanje Sabora i nove izbore.

Pitanje je samo ko će se još ukrcati u voz za nove izbore, koje prema istraživanjima želi preko 70 odsto birača. Prema glasinama u taj bi se voz željela ukrcati i Gordana Rusak, nadajući se da će na sljedećim izborima nešto ušićariti.

Međutim, dovoljno je da jedan jedini zastupnik podnese zahtjev za raspuštanje Sabora i taj se zahtjev u roku od 14 dana mora unijeti u dnevni red. To opet ništa ne znači. Tačka unesena u dnevni red sjednice Sabora nikada ne mora doći na glasanje. Predsjednik Sabora Željko Reiner može se njome igrati koliko god da ga je volja. Glasanje može odgađati unedogled, ali time bi se realno pretvorio u uzurpatora.

Zasad je u proceduri samo četiri potpisa, iz dva odvojena zahtjeva. Laburisti su podnijeli svoja tri potpisa sa zahtjevom za raspuštanje Sabora. Ivan Vilibor Sinčić uputio je svoj. Koalicija Hrvatska raste, a svoje potpise čuva dok ne bude sigurna da ih ima dovoljno. Zastupnici nacionalnih manjina navodno su, takođe, potpisali za raspuštanje Sabora. Međutim, ni oni nisu svoje potpise predali.

MOST se ujutro sastaje s SDP-om

MOST i SDP-ova koalicija ujutro će se sastati u Saboru da bi dogovorili predaju potpisa za raspuštanje Sabora, saznaje Index.

Počinju teći rokovi

Hrvatski sabor u četvrtak je izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time je, nakon četiri i po mjeseca, pala i vlada kojoj je Orešković bio na čelu.

Padom vlade počeo je teći ustavni rok od 30 dana u kojem parlamentarne stranke mogu pokušati formirati novu većinu i imenovati novoga premijera i vladu.

Ne uspiju li to, predsjednik Sabora obavijestiće o tome predsjednicu Republike Hrvatske koja će odmah raspustiti Hrvatski sabor i raspisati parlamentarne izbore, koji se mogu održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Dosadašnja vlada, premijer i ministri, nastaviće raditi svoj posao do izbora nove vlade.

Na opoziv Vlade žurno je reagovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će već u petak ujutro početi konsultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjeg ministra finansija Zdravka Marića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA