Kod Cazina niče leglo vehabija jače od Maoče

800

Vehabijski centar koji će nadjačati famozno leglo vehabija u Gornjoj Maoči kod Srebrenika, formiran je u mjestu Podgredini, koje pripada cazinskoj mesnoj zajednici Stijena, navodi se u poverljivoj dokumentaciji policijskih agencija.

– U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mjestu izgrađen je veći objekat i niz manjih objekata za boravak. U centar u isto vrijeme može doći veći broj pripadnika tog pokreta – navedeno je u spisima do koje su došle Nezavisne novine.

Kako je precizirano, centar je okružen vehabijskim kućama, a jedan od vođa centra, čije je ime poznato redakciji Nezavisnih novina, je vehabija koji je zaposlen u austrijskoj prestonici Beču.

Za mlađe pripadnike vehabijskog pokreta, kako je navedeno, zadužen je mladić iz Cazina, koji živi po šerijatskim običajima.

– On je ispisao svoju mlađu sestru iz državne škole i upisao je u Podgredinu u vehabijski centar kao jedino moguće obrazovanje. U taj centar mogu ući samo provereni, jer je uspostavljena samozaštita od prodora obavještajno-policijskih struktura – stoji u dokumentaciji.

Dok se Podgredina nameće kao novo snažno vehabijsko leglo, ni Gornja Maoča ne odustaje od svojih dosadašnjih namjera, pa su vehabije iz tog sela poručile da će tražiti od Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH i vlasti, da im objasne “zbog čega su radikalni i ekstremni”, te da im u skladu sa tim ponude dokaze za te navode

Mektić je uzvratio da selafije nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH. On se osvrnuo i na izjave vehabija da će, ukoliko ne mogu u džamijama, vjerske obrede obavljati na parkinzima, te im je poručio da ni to nije dozvoljeno.

– Nije parking mjesto za molitve, nego javna površina namijenjena za saobraćaj i vozila. Ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površinu. Sutra će tražiti da uzurpiraju nešto drugo. Ne može – istakao je Mektić.

Nadležni i Islamska zajednica u BiH već mjesecima pokušavaju da se obračunaju sa paradžematima u BiH, od kojih se jedan nalazi u Stijeni kod Cazina, a kao ni onaj u Gornjoj Maoči nije pristao da se integriše u legalne tokove.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA