Kina priznaje: Zbog nas Evropa strahuje

497

Kina prepoznaje zabrinutost Evrope zbog prekomjerne proizvodnje čelika, a kineski premijer Li Kećijang veruje da je do toga došlo zbog pada globalne tražnje.

Obraćajući se njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja boravi u posjeti Pekingu, Li je rekao da “ne negira da postoje poteškoće u odnosu između Nemačke i Kine”, kao što je na primjer, zabrinutost zbog prevelike kineske proizvodnje čelika.

– Prekomjerna proizvodnja čelika predstavlja problem za cijeli svijet, ne samo za Kinu. Došlo je do pada tražnje na svjetskom tržištu – rekao je on.

Angela Merkel boravi u posjeti Kini u jeku zabrinutosti zbog trgovine i mogućnosti njemačkih firmi i nevladinih organizacija da djeluju u Kini.

Kineski premijer pohvalio je rad njemačke kancelarke u izgradnji bilateralnih odnosa i rekao je da će vlade dvije zemlje uraditi sve kako bi se olakšali odnosi u različitim oblastima.

Angela Merkel je u nedjelju doputovala u svoju devetu zvaničnu posjetu Kini, u pratnji članova svog kabineta i dvadesetočlane delegacije.

Njemačka kancelarka je razgovarala s kineskim premijerom o trgovinskim sporazumima s njemačkim firmama, novom kineskom zakonu o nevladinim organizacijama i velikoj proizvodnji čelika u Kini.

Kina je početkom juna, poslije razgovora na visokom nivou sa SAD, obećala da će pokušati da smanji prekomjernu proizvodnju čelika, da izbjegne devalvaciju svoje valute i da smanji zadužena državna preduzeća.

Aluminijum i čelik su među najvažnijim proizvodima koje Kina izvozi, a njeni trgovinski partneri, pre svega SAD i Evropa, žale se da njihov prevelik izvoz po niskim cijenama ugrožava njihove proizvođače i radna mjesta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA