Kegelove vježbe protiv inkontinencije u trudnoći i nakon porođaja (VIDEO)

1236

Svaka sedma žena u svijetu pati od inkontinencije, nevoljnog ispuštanja mokraće. Za mnoge žene, ovo je tabu tema, ali za doktore to je uobičajena pojava u trudnoći, nakon poroda i u srednjoj životnoj dobi.

Inkontinencija se javlja kod 30 odsto porodilja jer trudnoća i porodjaj dodatno opterećuju okolna tkiva i organe, što dovodi do slabljenja mišića karličnog dna, objašnjavaju stručnjaci.

– Tokom poroda, zbog rastezanja mekog porodjajnog kanala dolazi do oštećenja glatke muskulature mokraćnog mjehura, kao i mišića dna zdjelice. Sve to kao rezultat može imati urinarnu inkontinenciju, odnosno nemogućnost voljnog kontrolisanja mokraće – rekao je spec. ginekologije JZU Brčko Distrikt, Begzudin Ahmetović.

Najčešće rješenje za ovaj problem su kegelove vježbe pomoću kojih se ojačavaju mišići karličnog dna. Inkontinenciju je, upozoravaju fizioterapeuti, važno prepoznati u početkom stadijumu te bi žene trebale da posjete ljekara čim uoče prve simptome.

– Najčešće se to primjećuje kod naprezanja, kašljanja, kihanja, smijanja. Međutim, neke žene imaju probleme i u fazi mirovanja kada mišići nisu napeti – objašnjava viši fizioterapeut u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović, Tanja Debeljak.

– Najvažnije u našem tretmanu, to je da pacijentice prepoznaju pravu grupu mišića koju trebaju jačati. Savjetujemo im test probu kada imaju osjećaj punoćemjehura da odu na wc i pokušaju da prekinu mlaz mokrenja. To urade samo tad i više ne ponavljaju jer to nije prihvatljivo – rekla je Tanja Debeljak.

Kegelove vježbe se sastoje u voljnoj kontrakciji mišića dna zdjelice. Jednostavne su i izvode se u kućnim uslovima. Prvi rezultati tarapije mogu se očekivati nakon dva mjeseca, kažu u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović.

– Pacijentica može nogama da se osloni na podlogu i da pokret vrši u samoj karlici, znači pomjeranjem karlice naprijed, prema otvoru mokraćne cijevi i isto tako nazad. To bi bilo pravilno izvođenje. Ne pomjeranje trupa naprijed, nazad jer to nisu onda ti mišići – kaže Tanja.

– Naš cilj je da da pacijente obučimo pravilnom izvođenju vježbi i na kraju tog tretmana od 20 terapijskih procedura, pacijentice dobiju upustvo na cd-u kako da te vježbe rade u kućnim uslovima. U početku se ide po pet ponavljanja svake vježbice u trajanju od pet sekundi i isto toliko odmora, da bi kasnije kako mišići budu jačali, to vrijeme povećavamo na osam sekundi kontrakcije – rekla je ona.

– Ako same kegelove vježbe nisu dovoljne a i daje postoji prisutna inkontinencija urina postoji mogućnost hirurškog rješavanja. Pojedine uzroke rješavaju urolozi, a ukoliko su u pitanju promjene na genitalnim organima, to spada u domen hirurškog rješavanja od strane ginekologa – rekao je Begzudin Ahmetović.

Zbog pojačanog pritiska na mokraćni mjehur i hormonskih promjena, inkontinencija se može javiti i tokom trudnoće. Ginekolozi podsjećaju trudnice da zbog toga ne bi trebale izbjegavati da piju tekućinu. Dehidracija, upozoravaju, dovodi do urinarnih infekcija i zatvora crijeva što dodatno može da pogorša ovaj problem.

Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA