Karamarko: Najbolje da iz Vlade odemo premijer Orešković, Petrov i ja

563

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u srijedu novinarima kako je odluka o opozivu premijera Tihomira Oreškovića bila odluka koja je trebala izazvati šok u javnosti, te naglasio da je spreman otići, ali da s njim trebaju otići i Orešković i Božo Petrov, a HDZ bi u tom slučaju trebao dati novog mandatara.

– Bilo bi dobro da odemo Orešković i Petrov i ja. HDZ će dati mandatara. Mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Bilo bi najbolje da se vrh vlade osvježi i da se krene novim korakom – rekao je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko novinarima o ispred središnjice HDZ-a, javila je Hina.

Procesi oko preslaganja i zahtjev za opoziv, kaže, idu dobro. To je sve u toku, javnost zanima, a i mi smo zainteresovani da što prije izađemo iz ove krize, dodao je.

Vezano za pismo HDZ-ovih evroparlamentaraca u kojem se protive opozivu premijera, komentirao je da svi imaju pravo na svoje mišljenje.

– Ali čini mi se da nemaju uvid u detalje. Lično podržavam takav izraz, ali trebaju se poštovati odluke Predsjedništva HDZ-a. To najbolje znamo mi koji svake minute nešto radimo – naglasio je Karamarko.

Na upit je li moguće da odustane od zahtjeva za opozivom premijera, naglasio je kako je HDZ zahtijevao taj opoziv da izazove šok i da kaže – dosta je ovakvog rada i odnosa.

– Juče sam rekao da pozivam sve usijane glave da se ohlade. Moramo raditi. Privredni trendovi su dobri, sve nam ide u prilog osim tih odnosa koji definitivno nisu dobri – kazao je predsjednik HDZ-a Karamarko.

Na pitanje kakve su opcije rekao je da će HDZ napraviti sve da se što prije izađe iz problema.

– Mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Bilo bi najbolje da i premijer i Petrov i ja odemo, da se vrh vlade osvježi i da se krene novim korakom – rekao je.

Što se tiče mandatara, rekao je: – Mislim da stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera.

– Nisam šiljio na pregovorima kada je bilo pitanje mandatara, to ni sada neću raditi. Stranka nije sama sebi svrha, interesi ove države su takvi da su važniji od pojedinačnih interesa – dodao je Karamarko.

Na pitanje postoji li mogućnost da Orešković ostane, a da odu on i Petrov rekao je da je to teško.

– Teško je u ovom momentu, ne znam kakve bi se promjene trebale dogoditi u sljedećim danima. Sve opcije ostaju ako se dogovorimo. Temelj svih temelja je da se počne drugačije raditi. Stalno pričamo o reformama. HDZ se treba respektovati kao relativan pobjednik izbora, ne može ona poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obavljao dužnost – dodao je Karamarko.

Zaključio je da je dobro da je izazvan ovaj šok, kako bi mogli reći da se stane i počne normalno raditi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA