Kameron podnosi ostavku: “Preživjećemo mi i van EU”

698

Britanski premijer Dejvid Kameron podnosi ostavku na tu funkciju nakon što su Britanci na referendumu odlučili da zemlja izađe iz Evropske unije.

Kameron je novinarima ispred rezidencije u londonskom Dauning stritu rekao da će učiniti sve što je moguće da “primiri britanski brod” i da očekuje nasljednika do oktobra.

Kako je rekao, on će voditi kabinet još tri mjeseca, ali neće biti taj koji će aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma i sprovesti proces izlaska iz EU, već će to uraditi novi premijer.

– Naša zemlja je izvela veliku demonstraciju demokratije. Narod je rekao svoje i trebalo bi da budemo ponosni što možemo da im vjerujemo. Postoje dani u kojima je ispravno pitati narod šta misli. Dobili smo instrukcije od njih i sada moramo da ih ispunimo – rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da je rezultat referenduma nedovosmislen i da odluka nije donijeta lako.

– Učiniću sve da uvjerim tržište i investitore da je naša ekonomija čvrsta i stabilna. Želim da Britance koji žive u inostranstvu, ali i građane EU ovde, uverim da u ovom trenutku neće biti hitnih promena koje se njih tiču – rekao je Kameron.

Britanski premijer će ostati upamćen kao čovjek u čijem mandatu su održana dva velika referenduma o nezavisnosti Škotske i izlasku Britanije iz EU. Kako kaže, on će uskoro sjesti za sto sa predstavnicima Škotske, Sjeverne Irske i Velsa. Škoti i Irci su bili za ostanak što bi mogao da bude novi izazov za Ujedinjeno Kraljevstvo.

– Borio sam se na ovom referendumu i glavom i srcem, ali je britanski narod odabrao da ide drugim putem, zato im je potreban novi premijer. Uvijek sam se borio za to da se sa velikim odlukama suočavamo, a ne da od njih bježimo. Ponosan sam, volim svoju zemlju i čast mi je bila da joj služim. Učiniću sve što mogu da joj pomognem da uspije – rekao je Kameron.

Kamerona je na kraju obraćanja izdao glas.

– Mislim da Britanija može da preživi van Evropske unije, ona će pronaći svoj put – rekao je Kameron.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA