Kakve veze imaju Bregzit i Balkan?

608

Balkanske zemlje su često pominjane za vreme referendumske kampanje u Britaniji.

Kako je za B92 rekla Deniza Kostovičuva sa Londonske škole za ekonomiju, zanimljivo je što je Balkan pominjan u obe kampanje, i za ostanak i za izlazak.

– To dosta govori o samoj debati. U kampanji za izlazak, Balkan je pominjan kao mjesto odakle će doći milioni ljudi ukoliko se priključe Evropskoj Uniji. Ali Balkan je u tom kontekstu stavljan u isti koš sa Turskom, pa onda možete pričati o desetinama miliona ljudi. Balkan je pominjan i u kampanji za ostanak u Uniji. Tu je stavljan u kontekst mirovnog projekta, jer je Evropska unija projekat koji je Evropi doneo najduži mirnodopski period u istoriji. Ali obe opcije na referendumu su pričale svoje priče, nisu ulazuile u dijalog – rekla je ona.

Kako kaže, jedni pominju Balkan kao izvor budućih migranata, drugi ga pominju kao mirovni projekat.

– Šta god da bude rezultat, izlazak ili ostanak u Uniji, više ništa neće biti isto, jer su mnoga pitanja pokrenuta. Čak i ako pobijedi opcija za ostanak, neće sve ostati isto. Tokom referendumske kampanje u Britaniji, svi ljudi, uključujući i narode na Balkanu, mogli su da razmisle i čuju argumente o tome kako bi Evropa izgledala bez Evropske Unije, tako da će ubuduće bolje vidjeti šta je tu važno – navela je ona.

Kaže da, u slučaju izlaska iz Unije, ni Britanija ni dobar dio svijeta više neće biti isti.

– Biće drastičnih razlika. Evropska Unija bi ušla u period neizvjesnosti, jer bi se vodili pregovori o razvodu od Velike Britanije. U Britaniji bi bilo slično, samo sa druge strane. Što se tiče Balkana, u čitavoj debati, Evropska Unija se doživljava kao sila koja Balkan vuče napred. To znači da lokalni lideri nisu glavna pokretačka snaga. Čak i da Evropa ostavi Balkan po strani, svi znamo šta svaka od balkanskih zemalja treba da čini da bi se približila Evropskoj Uniji. To nije tajna, čak i političari smatraju da je dužnost Evropske unije da vuče Balkan naprijed – smatra ona.

Kostovičuva je navela da je kampanja posebno bila zanimljiv aonima koji proučavaju Balkan.

– I ovde se govorilo o odvajanju, ali ne od države već od jedne nadnacionalne institucije. Mnogo se govorilo o nacionalizmu i patriotizmu, što mi je bilo posebno zanimljivo da pratim, jer su te vrijednosti i na Balkanu uvek bile važne. Pristalice izlaska iz Unije o tome su govorile sa više strasti, zapaljivim riječima i pompeznim izjavama u stilu: “Možemo bez drugih”. Sa druge strane pristalice ostanka u Uniji su o nacionalizmu i patriotizmu govorile razumnije, sa više argumenata, zvučali su realističnije, govorili su da nema lakih rješenja i da treba sarađivati sa drugima. Ali bilo je zanimljivo pratiti na koji način je tretirano pitanje nacionalizma u ovoj stabilnoj i staroj demokratiji kakva je Britanija – zaključila je ona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA