Kako spriječiti, a kako liječiti hemoroide u trudnoći? (VIDEO)

2203

Promjene u tijelu koje se dešavaju u trudnoći plodno su tlo za razvoj hemoroida, zdravstvenog problema o kojem mnogi ćute zbog osjećaja stida, navode doktori. Hemoroidi se nalaze ispod sluzokože debelog crijeva. To su proširene vene koje nastaju na arterijskom i venskom spoju.

– Javljaju se najčeće u drugoj polovini trudnoće, tačnije od 20 nedjelje. Matrica kad raste , a ona intenzivno raste nakon 4 mjeseca, trudnoće iz karlice prelazi u abdomen tada materica vrši pritisak na okolne struktotre, pa i na crijeva , bešiku I na debelo crijevo. Pri tome trudnica ima povišen progesterone tako da se problem sam po sebu multiplicira – izjavio je spec. ginekologije i akuserstva-onkolog – “Naša klinika” Istočno Sarajevo, dr Željko Pavlović.

Kod višerotki hemoroidi se nerijetko javljaju već u prvom stadijumu trudnoće, navodi dr Pavlović. Prekomijerno dobijanje na težini, te napravilna kombinacija namirnica izazivaju ili pogoršavaju ovaj problem, ističu stručnjaci iz Instituta za zaštitu zdravlja RS. Trudnice već od začeća moraju da paze na ishranu, te da unose dovoljnu količinu tečnosti.

U prevenciji hemoroida bitno je da se koriste namirnice koje u sebi sadrže svarljive i nesvarljiva djetalna vlakna , to su žitarice, voće i povrće. I najčešće ova neugodna pojava u trudnoći iz razloga što trudnice nemaju pravilno usvojene navike u ishrani I prije trudnoće.Naravno, utičui i anatomska promjena kod žene – kaže spec. higijene u Institutu za zaštiti zdravlja RS, dr Dragana Stojisavljević.

Brza hrana je nerijetko okidač za pojavu hemoroida. Poslušajte koje su to namirnice namirnice koje morate izbjegavati po svaku cijenu!

– Treba izbjegavati svu brzu hranu i slaktiše , naročito slatkiše na bazi kakaova I prostih šećera. Takođe, treba izbjegavati namirnice koje su bogate zasićenim mastima , a to su raznorazne grickalice i slatkiši – rekla je dr Stojisavljević.

Mirovanje u trudnoći, te pušenje takođe mogu da doprinesu razvoju ove neugodne pojave , ističu doktori . Međutim, šta uraditi kada ni promijena stila života ne pomaže, a problem postaje sve teži?

– Kada nastanu hemoroidi treba ih liječiti. Liječe se higijensko djtetskim režimom ishrane , ali i mastima, čepićima sa anestetikom da umanji bol, tu su kreme na biljnoj bazi – kaže dr Željko Pavlović.

Ukoliko nijedna od navedenih metoda ne pomogne, zadnja opcija je hirurško liječenje, navodi dr Pavlović. Operacija hemoroida se nikada ne izvodi za vrijeme trudnoće , niti neposredno nakon poroda. Ali se može uraditi kada žena izađe iz babina. Operacija nije komplikovana , ističu doktori, a proces oporavka ne traje dugo.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA