Junker neće podnijeti ostavku ako Britanija napusti EU

627

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker neće podnijeti ostavku na tu funkciju ukoliko građani Velike Britanije odluče na predstojećem referendumu da ta zemlja napusti EU, izjavio je danas njegov portparol Margaritis Šinas.

On je, dan uoči referenduma, istakao da se Junker nije “glasnije” angažovao u kampanji jer Komisija “nije bila i nije dio kampanje, koja se odigrava u Britaniji”.

– To je problem britanskog naroda, ocijenio je Šinas, a prenio AFP.

Junker je ranije upozorio Veliku Britaniju da bi glasanje za izlazak iz EU značilo nanošenje štete sebi, ali bi ugrozilo i sve što su Evropljani zajedno postigli.

– Okrenuti leđa svojim susjedima i vratiti se u izolaciju protiv je svega za šta se Evropa i Ujedinjeno Kraljevstvo zalažu, poručio je on u Atini.

Suviše olako se odnosimo prema onome što smo izgradili, ocijenio je Junker, navodeći mir, slobodu, prosperitet, i način života na kome, kako je rekao, zavidi cijeli svijet.

– To je strpljiv rad generacija žena i muškaraca, i mi nismo mogli to da postignemo bez Britanaca, rekao je Junker, upozoravajući da bi napuštanje EU sve to dovelo u opasnost.

– To bi ugrozilo sve što smo do sada postigli. I to bi umanjilo ono što možemo da postignemo sutra, rekao je Junker poručujući da je Evropa jača ako je zajedno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA