Jukić najavio prve rezultate popisa za petnaestak dana

554

Dok Velimir Jukić tvdi da od njega u Savjetu ministara nije traženo da povuče sporu odluku o načinu objave rezultata popisa, Mirko Šarović mu odgovara da to nije tačno.

Jukić kaže da je na današnjoj sjednici samo informisao ministre o načinu donošenja  odluke po kojoj će oko 200.000 spornih popisnica biti uvršteno u stalne stanovnike. Nije se obazirao ni na najave da bi tužilac koji ga je saslušao neposredno prije spornog potpisa, mogao da završi  na disciplinskoj komisiji. Umjesto toga, prve rezutate popisa najavio je za petnaestak dana.

– Ono šta sam rekao, sadrži sama infromacija i to je to. Nemam šta reći, on što je i dalje na neki način ostalo interesatno, to je da se na neki način osporava ova odluka. Ja ću ponoviti, odluka je u skladu sa zakonom – kazao je direktor agencije za statistiku BiH.

Potuno drugačije tumačenje ima zamjenik predsjedavajuceg Savjeta ministara. Mirko Šarović tvdi da je sugerisao Jukiću da odluku stavi van snage. O tome se, kaže, nije glasalo, jer nije bilo dovoljne podrške za stav ministara iz Republike Srpke.

– Čitava moja diskusija se donosila na kritiku odluke, odnosno jedinstvene obrade podataka. Nešto slično je na Savjetu ministara govorio i ministar Crnadak i to je naš stav – rekao je  Mirko Šarović, zamjenik Predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Dok Šarovic najavljuje i pravnu borbu i mogućnost da Jukićeva odluka bude osporena pred Ustavnim ili Sudom BiH, oglasio se i Adil Osmanović. Za njega nije nimao čudno to što je Jukić 10.maja od Savjeta ministara zatražio prolongiranje roka za objavu rezultata popisa, a nekoliko dana kasnije je objavio na svoju ruku, i to neposredno nakon saslušanja u Tužilaštvu.

– Moje lično mišljenje je da uopšte nije trebalo sazivati posebnu ili vanrednu sjednicu parlamenta BIH, niti je trebao da raspravlja o ovom prolemu. Ja smtram da je to pokušaj odeđenog pritiska na Agenciju za statistiku BiH – rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Na kraju je Savjet ministara Jukićevu informaciju proslijedio Parlamentu BiH , gdje slijedi drugo poluvrijeme rasrave o popisu. SNSD-ovci su tražili da posebna sjednica bude nastavljena odmah ujutru, ali je kolegijum odlučio da se o popsiu rapravlja nakon redovne sjednice koja počinje sutra.

– Ukoliko ne bude u dogledno vrijeme završena redovna sjednica, hitna sjednica biće nastavljena sutradan, u četvrtak – rekao je Mladen Bosić,  predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

– Naš stav je da se prvo treba okončati hitna sjednica, a nakon toga nastaviti 31. sjednicu -dodao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u PD PS.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH,  ranije je najavio da će nakon sjednice paralmenta odlučiti o daljim potezima,  koji su logičan slijed preglasavanja.  Odmah nakon toga lider HDZ-a, Dragan Čović,  poručio je da je na testu koalicija SDS  i SDA, a juče ga je Mladen Bosić  pozvao da riješi novonastalu situaciju. Konkretne poteze još niko ne povlači.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA