Jedina žena na svijetu koja je rođena u 19. vijeku

561

Italijanka Ema Morano je jedina žena na svijetu koja je rođena u 1800-ima. Ona vjeruje da dugo živi jer svaki dan jede tri jaja.

Italijanka Ema Morano službeno je ostala jedina osoba na svijetu koja je rođena u 1800-tima u gradiću Čivijasko u Pijemontu, još za vladavine kralja Umberta I. Rođena je 29. novembra 1899, a danas ima 116 i po godina.

Prije nje je najstarija osoba na svijetu bila Amerikanka Suzana Mušat Džons, koja je nedavno umrla u svom domu u Njujorku. Ona je bila na poslijednja Amerikanka rođena u 1800-tima.

Najdugovječnija osoba ikad, a da je to potvrđeno službenim dokumentima, bila je Francuskinja Žana Kalment, rođena 1875, koja je umrla 1997. Kada je imala 122 godine i 164 dana.

Ema Morano danas smatra da je njena dugovječnost rezultat toga što je cijeli život jede tri jaja dnevno, od čega dva sirova, što joj je još kao djevojčici propisao ljekar kao terapiju zbog anemije.

U posljednjih 200 godina očekivani životni vijek povećao se širom svijeta, a posebno u razvijenim zemljama. Najduže se živi u Japanu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA