Izetbegović u posjeti Kazanima – mjestu stradanja sarajevskih Srba

489
Prebacuje lopticu na Softića... Bakir Izetbegović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetiće danas lokalitet Kazani, mjesto gdje su ubijeni brojni sarajevski Srbi.

Iz Predsjedništva BiH najavljeno je da će Izetbegović u 13.00 časova položiti cvijeće i odati počast stradalim na spomen-obilježju Kazani.

Izetbegović je ranije najavio da će s ciljem pomirenja i međusobnog poštovanja posjetiti Kazane, kao mjesto stradanja sarajevskih Srba.

– Uradiću to s ciljem dobronamjernih poruka i to namjerno za vrijeme ramazana, kada budem postio, rekao je ranije Izetbegović.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić smatra da bi Izetbegoviću bilo bolje da umjesto predstojeće posjete Kazanima obezbijedi političku podršku i sredstva za završetak ekshumacije srpskih žrtava.

– Bojim se da gradnja memorijala prije završetka ekshumacije posmrtnih ostataka srpskih žrtava na Kazanima predstavlja pokušaj “betoniranja” sadašnjeg stanja i izbjegavanje obaveza BiH da pruži odgovor na pitanje o sudbini ljudi za koje se pretpostavlja da su završili u Kazanima, odnosno sprečavanje procesuiranja ratnih zločina, rekao je Mišić Srni.

On je naveo da istu bojazan izražava i kada su u pitanju ekshumacije posmrtnih ostataka srpskih žrtava u sarajevskim naseljima Buća Potok i Alipašino Polje, gdje opstrukcije vrši Institut za nestala lica BiH.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić izrazio je zabrinutost da bi osjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Kazanima, mjestu stradanja sarajevskih Srba, mogla da predstavlja zatvaranje ovog slučaja.

Podsjetivši da bošnjačka strana tvrdi da na Kazanima nema posmrtnih ostataka srpskih žrtava, Mandić je rekao da bi trebalo razjasniti ko je izvadio te posmrtne ostatke i gdje su oni sklonjeni.

Mandić kaže da bi u ime svih porodica bio zahvalan Izetbegoviću ukoliko bi riješio to pitanje.

– Ako Izetbegović obezbijedi sredstva da se do kraja uradi ekshumacija na tom lokalitetu da bi se otklonile sve sumnje, to bi bio dobar potez koji bi vodio pomirenju, rekao je Mandić Srni.

Od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora.

Srbe su nemilosrdno likvidirali bošnjački vojnici pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace, a potom bacani u jame na Kazanima.

Poslije rata iz tih jama su izvađeni posmrtni ostaci 29 lica. Broj ubijenih službeno nikada nije utvrđen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA