Incko: Rusi uzdržani za put BiH u NATO

631

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko saopštio je danas u Sarajevu, nakon dvodnevne sjednice političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, da je Ruska Federacija bila uzdržana u dijelu kominikea koji se odnosi na put BiH ka članstvu u NATO i status Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

Incko je naveo da ruski stav neće elaborirati, te da u vezi s tim treba razgovarati sa predstavnicima Ruske Federacije.

On je rekao novinarima da, kako razumije, postoji želja BiH za članstvo u NATO iskazano Zakonom o odbrani i pismom koje je tročlano Predsjedništvo BiH jednoglasno uputilo Alijansi.

“Lično bih želio da BiH bude u dvije čekaonice, odnosno kandidat za EU i NATO. Međutim, po tom pitanju ništa nećemo nametati”, rekao je Incko.

On je naveo da je tokom sjednice PIK-a bilo riječi o predstojećim lokalnim izborima, te da su politički direktori iskazali punu podršku CIK-u BiH za sprovođenje fer i poštenih izbora u skladu sa međunarodnim standardima.

Incko je dodao da je PIK ukazao i na potrebu nastavka istinskih reformi, te da je pozdravljena predaja aplikacije za članstvu EU.

On je ukazao i na postojanje velikog problema odliva mozgova i odlaska mladih iz BiH s obzirom da, prema nekim podacima, od 140 zemalja BiH zauzima 136. mjesto po tom pitanju.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Brus Barton ukazao je na potrebu dogovora političkih stranaka za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, istakavši da polako ističe rok za dogovor i da ima manje od 30 dana da se to pitanje riješi kako bi u ovom gradu lokalni izbori bili održani 2. oktobra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA