Hrvatska: Vlada pala, obveznice propale – slijedi li bankrot?

531

Vlada pala, obveznice propale – slijedi li bankrot, strahuju hrvatski mediji.

Nakon što je Tomislav Karamarko otvoreno iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, Hrvatska je praktično ostala bez vlade, a početkom prošle nedjelje propalo je izdanje evroobveznica na međunarodnom tržištu, piše portal index.hr.

Prvi put od izlaska na međunarodna tržišta 1997, država nije realizovala planirano izdanje obveznica. To je izazvalo zabrinutost za normalno funkcionisanje države, jer se hrvatski budžet konstantno “krpi” zaduživanjem, a na naplatu svake godine stižu milijarde starih dugova, konstatuje portal.

U tekstu se podsjeća da je Hrvatska planirala da se prošle nedjelje zaduži za oko milijardu evra na međunarodnom tržištu izdavanjem evroobveznica, ali da su zbog nestabilne političke situacije potencijalni kupci obveznica tražili izuzetno visoku kamatu.

Prema neslužbenim informacijama, kamata na obveznice trebalo je da iznosi preko pet posto tvrdi portal i dodaje da je, poređenja radi, prošle godine u martu država na međunarodnom tržištu prodala obveznice u vrijednosti od 1,5 milijardi evra, uz kamatu od 3,0 odsto.

Tihomir Orešković je, dodaje se dalje, na pres konferenciji rekao da su zbog previsokih kamata, koje su potencijalni ulagači tražili, odustali od izdavanja obveznica i da je izdanje pomjereno za juli.

– Što se tiče refinansiranja dugova, situacija bar ove godine i nije toliko kritična, jer u julu na naplatu stiže 3,5 milijardi kuna obveznica (464 miliona evra) na domaćem tržištu. Te obveznice drže uglavnom penzioni fondovi, tako da će se to vjerovatno bez problema ponovo refinansirati na domaćem tržištu – ocjenjuje hrvatski portal.

Navodeći da je Orešković rekao da se punjenje budžeta odvija zadovoljavajućom dinamikom, portal precizira da je u prva tri mjeseca ove godine državni budžet imao prihode od 23,3 milijarde kuna (oko 3,0 milijarde evra), što je otprilike na istom nivou kao i prošle godine.

Pokrenuta je i privatizacija državnih udela u nestrateškim kompanijama, pa se i tu mogu očekivati dodatni prihodi za zatvaranje dugova.

– Glavni izvor rizika za ulagače u ovom trenutku je nestabilna politička situacija, jer su ekonomski pokazatelji krenuli u pozitivnom smjeru – zaključuje se u tekstu, uz nabrajanje ostvarenih pozitivnih ekonomskih rezultata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA