Hrvatska štiteći osumnjičene za agresiju, krši Protokol o saradnji s BiH

425

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa ignoriše sve istrage Tužilaštvo BiH u kojima su bivši pripadnici HVO i Hrvatske vojske osumnjičeni za agresiju i druge zločine, smatraju u pravosuđu BiH.

Time se ozbiljno krši Protokol o saradnji i procesuiranju predmeta ratnih zločina između BiH i Hrvatske.

U pravosuđu BiH kažu da je stav Ministarstva pravosuđa Hrvatske da treba odbijati sve zahtjeve za međunarodnom pravnom pomoći koje šalje Tužilaštvo BiH, a koji se odnose na te istrage. Do sada je evidentirano desetak takvih predmeta koji se odnose na hrvatske državljane sa prebivalištem u Hrvatskoj.

Prema njihovim riječima, radi se o visokopozicioniranim ratnim oficirima HVO-a i Hrvatske vojske koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine u BiH.

Problem je, navodno kulminirao kada je Tužilaštvo odbilo prijedloge da pojedine predmete ustupi Hrvatskoj, uz obrazloženje da je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska ili odbacuje optužbe ili te predmete stavlja ad akta.

U Ministarstvo pravosuđa Hrvatske pored korišćenja kvalifikacija koje im ne odgovaraju, to obrazlažu i činjenicama da pravosuđe BiH u tim predmetima retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine, umjesto Krivičnog zakona SFRJ.

Jedan od takvih slučajeva je i predmet protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića koji je osumnjičen za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Predmet je stigao iz Haškog tribunala, a Tužilaštvo BiH je krajem prošle godine podiglo optužnicu protiv njega. Međutim, Jelić je pobjegao u Hrvatsku i nikad se nije pojavio na ročištima u Sudu BiH.
U zvaničnom dopisu koji je Hrvatska uputila pravosuđu BiH iskazana je zabrinutost zbog poziva upućenog Jeliću.

Sa problemima u procesuiranju hrvatskih državljana upoznato je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH. Ipak, rješenje se ne nazire.

Iz pravosuđa ističu da taj problem ne mogu riješiti ni ministri pravde dvije države, a ni VSTS, tako da jedina opcija koja ostaje jeste da Tužilaštvo, a zatim i Sud BiH, donese odluku o promjeni kvalifikacije krivičnih djela za koja su osumnjičeni nekadašnji pripadnici HVO-a i HV.Ta opcija, ipak je neprihvatljiva.

S druge strane, u Tužilaštvu BiH ističu da je njihova saradnja sa Državnim tužilaštvom Hrvatske dobra i intenzivna, te da se „odvija na najvišem nivou“.

Glavni tužioci BiH i Hrvatske Goran Salihović i Mladen Bajić potpisali su u junu 2013. godine protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina. To je trebalo da onemogući osumnjičene za ratne zločine da izbjegnu pravdu izvan granica njihovih zemalja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA