Hrvatima prijeti izbacivanje sa Evropskog prvenstva?

780

Hrvatski fudbalski savez nakon nove “akcije” navijača očekuje još jedna drastična kazna, možda i izbacivanje sa Evropskog prvenstva, prenijeli su hrvatski mediji.

Iz UEFA su potvrdili da odmah pokreću disciplinski postupak zbog bakljade i divljanja hrvatskih navijača za vrijeme utakmice protiv Češke.

Predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza Davor Šuker tvrdi da UEFA neće izbaciti Hrvatsku sa Evropskog prvenstva, već da će dobiti kaznu kao i Rusija, kojoj je izrečeno uslovno izbacivanje sa prvenstva nakon nereda na tribinama u susretu protiv Engleske.

Komesar za bezbjednost Hrvatskog fudbalskog saveza Miroslav Marković izjavio je da je ovaj savez imao dojavu da će doći do nereda i bakljade u 85. minuti utakmice Češka – Hrvatska na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj.

– Imali smo dojavu da će u 85. minuti doći do nereda. Zato je i francuska specijalna policija ušla na stadion i ogradila tribinu sa našim navijačima, rekao je Marković novinarima u Sent Etjenu.

On je naveo da se dio huligana odmah razbježao, ali i dodao da će pokušati utvrditi njihov identitet pregledom video-zapisa.

Hrvatski fudbalski savez će zbog nereda na utakmici danas u Dovilu održati konferenciju za novinare.

Јoš se očekuju i zvanični podaci o uhapšenima, jer prema izvještajima svjedoka, pojedince je policija “pokupila” na tribinama stadiona.

Francuski mediji raspolažu brojem od 29 privedenih hrvatskih navijača.

Do nereda je došlo u 86. minutu utakmice kada je dio naših navijača zasuo teren bakljama. Odjeknuo je i “topovski udar” koji je povrijedio jednog od redara.

Ubrzo je na tribini došlo i do tuče među hrvatskim navijačima, a glavni sudija Englez Mark Klatenburg nije prekinuo meč, već je zadržao timove na terenu, a potom utakmicu nastavio.

UEFA je pokrenula postupak protiv hrvatske reprezentacije i zbog događaja u Parizu na utakmici Hrvatska – Turska. Postupak je pokrenut zbog korišĆenja pirotehnike, te utrčavanja navijača na teren.

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović na svom “Fejsbuk” profilu navala je hrvatske navijače koji su izazvali nerede – Orjunašima.

– Ovakva čudna optužba nije prva koju neko izriče na račun navijača, te nije sasvim jasno kako je Kitarovićeva povezala fudbalske huligane koji bacaju baklje na utakmicama sa Organizacijom jugoslovenskih nacionalista /ORЈUNA/ koja je postojala prije gotovo stotinu godina i borila za unitarnu jugoslovensku naciju – prenose hrvatski portali.

ORЈUNA je osnovana 1921. u Splitu kao politička organizacija koja se zalagala za ideju jugoslovenske nacije, a bila je raširena u Dalmaciji i Sloveniji, koje su u to doba bile ugrožene talijanskim iredentizmom.

Uprkos formalnoj zabrani, Orjunaši i nakon 1929. ostaju vjerni unitarističkoj vlasti i početkom Drugog svjetskog rata dio njihovih članova stupio je u četničke odrede iako su bili Hrvati po nacionalnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA