Hrvati najavljuju novi prekid na Euru

599

Navijači fudbalske reprezentacije Hrvatske najavili su da imaju u planu da prekinu utakmicu njihovog tima protiv Španije u posljednjem kolu grupne faze.

To planiraju da urade napadom na sudiju Prema pisanjima hrvatskih medija, u Splitu su se pojavili plakati protiv rukovodstva HNS-a na kojima se najavljuju novi incidenti.
“Oslobodimo hrvatsku repku od huligana u loži, ne bi vam sutra bili u koži”, “Sutra nije dan kada ćete nas se otarasiti” i “HNS-u se kraj bliži, navijači pobjedi sve su bliži”, neki su od transparenata koji su osvanuli u Dalmaciji.

Sindikat hrvatske policije upozorio je da ima saznanja da navijači “Vatrenih” planiraju u 30. minutu utakmice fizički napasti glavnog sudiju, što bi dovelo do sigurnog prekida utakmice i novih kazni za HNS.

Takođe iz Sindikata ističu da cijela situacija nije dovoljno ozbiljno shvaćena.

UEFA je zbog incidenata već kaznila Savez sa 100.000 evra zbog prekida na utakmici sa Češkom, kada je na teren u Sent Etjenu uletjelo nekoliko baklji, prilikom čega je zamalo povrijeđen jedan od redara.

Francuska policija podigla je mjere bezbjednosti na viši nivo pred večerašnji duel Hrvatske i Španije, a postoji mogućnost i da 326 hrvatskih huligana bude privedeno iz predostrožnosti.

Hrvatski mediji takođe pišu da je u Francusku otputovalo dvadesetak ratnih veterana kako bi spriječili incidente.

HNS navijačima: Ne miješajte se ako bude incidenata

Zbog informacija da su ratni veterani otputovali u Francusku, Fudbalski savez Hrvatske je pozvao navijače da se suzdrže od nasilja, te da smirivanje situacije prepuste policiji.

Pod naslovom “Podržimo Vatrene u duhu respekta”, HNS je poslao saopštenje koje sadrži uputstvo za navijače u Bordou povodom utakmice Hrvatske i Španije.

– Navijače hrvatske reprezentacije ovim putem molimo da se ne koriste nasiljem u slučaju eventualnih huliganskih izgreda već da u takvoj situaciji ostave dovoljno prostora sigurnosnim službama da nesmetano postupaju prema izgrednicima. Danas nas čeka novi izazov te Vas pozivamo da još jednom na fer i korektan način bodrite Hrvatsku do uspjeha. Recimo NE diskriminaciji, rasizmu i nasilju. Navijajmo za Hrvatsku i za naše reprezentativce u duhu fer-pleja, respekta i tolerancije. Budimo ponosni navijači Hrvatske! – navodi se u saopštenju HNS-a

UEFA vodi istragu protiv HNS i zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Turske u 1. kolu zbog pirotehnike i utrčavanja navijača na teren, a odluka o ovom slučaju trebalo bi da bude donijeta 21. jula.

Zbog ispada navijača HNS je platio više od pola miliona evra kazni u posljednjih pet godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA