Hrvati i Britanci blokirali otvaranje poglavlja 23 za Srbiju

420

Članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju, kao što je najavljeno, to su opet onemogućile Hrvatska i Velika Britanija.

Te dvije zemlje nisu dale saglasnost da se otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji dogodi 30. juna, kako je navedeno, Hrvatska to nije učinila “iz suštinskih razloga“, a Velika Britanija iz “tehničkih“, zbog situacije s britanskim napuštanjem EU.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savjetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

– Određene, mada neizvjesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja – objasnili su upućeni funkcioneri u Savjetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu donijeti odluku o tome.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je međuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i do je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rješavanju migrantske krize.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi onda bilo odloženo za jul ili septembar ove godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA