HR: Očekuje se odluka o samoraspuštanju Sabora

598

Hrvatski Sabor danas nastavlja sjednicu, na kojoj se očekuje odluka o samoraspuštanju Sabora nakon što je to zatražio ukupno 91 poslanik u osam odvojenih prijedloga.

Odluka bi trebalo da stupi na snagu sredinom jula, a prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom septembra.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red, iako su mnogi izrazili rezervu da će on manipulisati tom odlukom i odugovlačiti sa stavljanjem te tačke na dnevni red sjednice. I sam Rajner usmeno se obvezao na stavljanje navedene stavke na dnevni red za vrijeme sjednice, provocirajući primjedbom da bi on “teoretski to mogao zavlačiti do kraja mandata jer pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa”.

– Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje da radi 15. jula , izjavio je Rajner novinarima u centrali HDZ-a prekjuče.

Nakon konzsltacija na Pantovčaku u petak, i sama Kolinda Grabar-Kitarović apelovala je na predsjednika Sabora Željka Rajnera da glasanje o raspuštanju Sabora što prije uvrsti na dnevni red Sabora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA