Haos na Balkanu počinje otcjepljenjem Srpske!?

1208

Kada uticaj Zapada na Balkanu izblijedi, uslijediće novi talas nemira koji će rezultovati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo.

Novi izbjeglički talasi, poput onih tokom 90-ih, ponovo bi zapljusnuli Balkan. Ovo u autorskoj analizi tvrdi Timoti Les, bivši šef britanske ambasade u Banjaluci i direktor agencije „Nova Evropa“, koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Evropi.

Les navodi da će haos početi otcjepljenjem Republike Srpske, koja će se na referendumu pripojiti Srbiji. Prema njegovim riječima, takav scenario snažno će zagovarati Rusija, koja će objeručke prihvatiti slabljenje moći Zapada na Balkanu.

To će, kako tvrdi Les, pokrenuti domino efekat. Hrvati iz Bosne pokušali bi da dio teritorije na kojoj žive otcjepe i spoje sa Hrvatskom, koja bi im u tome svesrdno pomogla. Albanci u Makedoniji će se pobuniti i pokušati da otkinu dobar dio zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim pripojila Kosovo, ostvarivši tako dugogodišnji cilj stvaranja terorističke velike Albanije.

Apokaliptična analiza britanskog profesora i diplomate ne zaustavlja se na tome. Prema njegovim riječima, prosrpsko stanovništvo Crne Gore, koje čini polovinu populacije te zemlje, težiće spajanju, sa tada već proširenom, Srbijom. Na sve to, svoju šansu za parče zemlje vrebaće Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak raščerupane Makedonije, ističe Les.

Timoti Les, Timoti Les, kao direktor konsultantske kuće „Nova Evropa“, pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Član je koledža „Darvin“, gdje sprovodi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Evrope. Prethodno je radio kao savjetnik britanskog premijera, analitičar...
Timoti Les, Timoti Les, kao direktor konsultantske kuće „Nova Evropa“, pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Član je koledža „Darvin“, gdje sprovodi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Evrope. Prethodno je radio kao savjetnik britanskog premijera, analitičar…

Rusija bi iskoristila ovakav epilog i znatno ojačala svoju poziciju na Balkanu, prije svega zbog tradicionalno dobrih veza sa pravoslavnim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Grčke, pa i Bugarske.

Veliki problem izazvao bi rapidan rast muslimanskog ekstremizma, koji bi nesumnjivo privukao brojne džihadiste iz Saudijske Arabije i sličnih zemalja, tvrdi Les. Imajući u vidu kakve su monstruozne zločine džihadisti činili devedesetih godina, eksalacija nasilja u nekim dijelovima Balkana bila bi neizbježna. Takav scenario samo bi potpalio rastuću islamizaciju Evrope, smatra Britanac.

EU i SAD ne bi priznali ovakvo prekrajanje granica, i svakako bi uložili dosta truda da do tog ishoda ne dođe. Ipak, smatra Les, moć Zapada bi do tada toliko opala da ne bi mogli da učine mnogo toga.

– Možda se novi balkanski poredak neće desiti sutra, ali kako moć EU blijedi, dan početka ovakvog sukoba sve je bliži – ubijeđen je britanski profesor u tačnost svoje mračne prognoze.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA