Gradonačelnik Londona uveo vanredno stanje za policiju

503

Britanski premijer Dejvid Kameron je osudio ksenofobne incidente nakon pobjede Brexita na referendumu u četvrtak, prenio je njegov portparol.

Portparol je osudio incidente širom zemlje tokom vikenda, poput zastrašivanja migranata koje su slali kući. Gradonačelnik Londona Sadik Kan je odredio vanredno stanje za londonsku policiju nakon incidenata u glavnom gradu.

Poljski ambasador u Londonu Vitold Sobkok je u saopštenju naveo da je “šokiran i duboko zabrinut nedavnim incidentima i ksenofobnim uvredama upućenim poljskoj zajednici i drugim mirgantima koji borave u Velikoj Britaniji”.

U subotu su anonimne brošure dijeljene u Hantngdonu, blizu Kembridža u središtu Engleske na kojima je pisalo “Napustite EU, bez poljske gamadi”. Rasistički grafit je pronađen na vratima poljskog kulturnog centra Hamersmita, četvrti na istoku Londona gdje živi brojna poljska zajednica.

Na društvenom mrežama su objavljeni drugi incidenti. Džon O'Konel iz antirasističkog pokreta “Far Right Watch” je rekao da je više od 90 incidenata zabilježeno tokom tri posljednja dana, od uvreda do fizičkih napada.

Ministar finansija Džordž Ozborn je pozvao na jedinstvo i zatražio od Britanaca da osude mržnju i podjelu. “Velika Britanija je otvorena i tolerantna zemlja i boriću se da takva i ostane”, rekao je.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA