Gang Of Four stiže u Zagreb

592

Slavni britanski bend Gang Of Four, jedno od najpoznatijih imena post punk ere, vraća se u Veliki pogon Tvornice kulture u subotu, 10. septembra.

Gang Of Four za svoju muzičku genezu bilježi 1979. godinu i kultni album “Entertainment!” kojeg mnogi svrstavaju visoko na popisu najboljih albuma punk i postpunk ere. Sličan uspjeh ostvaruju i nasljednikom “Solid Gold” te EP-jevima “Yellow” i “Another Day / Another Dollar” na kojem se nalazi odličan singl “To Hell With Poverty”. Treći “Songs Of The Free” iz 1982. donosi “I Love A Man In A Uniform”. Nakon albuma “Hard” 1983. grupa u sljedećih 20 godina objavljuje svega dva izdanja (“Mall” 1991. i “Shrinkwrapped” 1995.), a jači povratak označio je izlazak nanovo snimljenih pjesama na ploči “Return The Gift” 2005. Album “Content” izlazi 2011., dok je još uvijek aktualan album “What Happens Next” iz 2015. godine.

Govoreći u okvirima rađanja povezanosti s našim krajevima, godina koja je ostala upisana u istoriju je svakako 1981. kada su Gang Of Four nastupili na Muzičkom biennaleu u Zagrebu u sklopu “Solid Gold” turneje. Manifestacija je označila do tada neupamćeni prodor nove muzike u naše krajeve, a uz četvorku, kojoj je to bio nastup pred najviše ljudi do tada, svirali su iElektrični orgazam, Laboratorija zvuka, Classix Nouveaux, Haustor i Šarlo akrobata. Bilo je jasno da je bend sa svojom ogoljenom verzijom punk rocka, funka i duba, te upečatljivim tekstovima o socijalnim i političkim bolestima društva ostavio traga i pokrenuo pravu muzičku revoluciju.

Novo zagrebačko ukazanje Gang Of Four su ponovili 2008. godine u Pauku kada su opravdali status muzičkih velikana i pokazali konzistentnost u zvuku. Sedam godina nakon Pauka Gang Of Four posjetili su zagrebačku Tvornicu kulture i prezentirali album “What Happens Next”. Na tom izdanju gitarist, tekstopisac i osnivač benda Andy Gill okupio je postavu koju su uz njega činili vokal John Galoer Sterry, basist Thomas McNieceJonny Finnegan na bubnjevima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA