Gagamija pomaže štitnoj žlijezdi

1360

Gagamija (Lycopus europaeus), gagalica ili vučja noga, nazivi su ljekovite, višegodišnje zeljaste biljke, koja raste na vlažnim močvarnim livadama, uz rijeke i potoke, kao i na poplavljenim površinama.

Može da naraste do metar, ima krupne listove, cvjeta od juna do avgusta. Krase je brojni, gusto zbijeni bijeli cvjetići, u korijenu listova.

Nadzemni dio u cvijetu je ljekovit, skuplja se tako što se odsjeca gornja polovina biljke, zatim suši u buketićima, u hladu. Gagamija je bogata gorkim materijama (likopinom), taninima i etarskim uljem. U većoj količini sadrži flavonoide, derivate fenolne kiseline, među kojima najviše kafene i ruzmarinske, kao i minerale fluor i mangan.

U narodnoj medicini najčešće se koristi kao čaj protiv tahikardije i slabosti srca, pomaže kod groznice, dijareje, odliva krvi, bijelog pranja.

Posljednjih godina najviše se izučava njena djelotvornost u liječenju pojačane aktivnosti štitne žlijezde, hipertireoze. Istraživači su otkrili da ekstrakt biljke djeluje na metabolizam joda i lučenje hormona štitne žlijezde tiroksina. Redovnim konzumiranjem se rad štitne žlijezde može normalizovati. Preporučuje se i kod hormonalnog poremećaja, zbog hiperaktivnosti štitne žlijezde.

14B

Kinezi su najdalje otišli u izučavanju njenih ljekovitih svojstava. Poslije višegodišnjeg istraživanja dokazali su da pomaže kod hipertireoze. Otkrili su i da ekstrakt lista gagamije sprečava rad enzima neophodnih za proizvodnju mokraćne kiseline, koja je uzrok gihta, a zahvata najčešće nožni palac.

Analizom preparata od gagamije nisu otkriveni nikakvi neželjeni efekti. Ipak, ne preporučuje se djeci i trudnicama, kao ni osobama koje imaju hipotireozu, smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde.

Savjet: Kako da se sami pregledate?

Samopregledom baze vratne regije može da se ustanovi hipertireoza. Prati je uvećanje u predjelu štitne žlijezde, bilo da je difuzno ili nodozno, u vidu čvorića. Ispupčene oči, ubrzan ili nepravilan rad srca, gubitak daha, gubitak kilograma uprkos dobrom apetitu, slabost mišića, zamor, proređivanje kose, oskudna menstruacija, simptomi su na koje bi takođe trebalo obratiti pažnju.

Ukoliko ustanovite ove simptome, obavezno posjetite endokrinologa i ne oslanjajte se samo na preparate narodne medicine.

ČAJNI NAPITAK
Čaj se priprema tako što se 2 ravne kašike sušene i usitnjene gagamije preliju sa 2,5 dl ključale vode i ostavi poklopljeno 10 minuta. Zatim se procijedi i pije. Da bi se postigao željeni efekat, u toku dana bi trebalo piti 2 šolje mlakog, nezaslađenog čaja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA