Fudbalska razglednica iz Francuske

715

Polomljene ruke, izbijeni zubi, razbijene glave, otvorene lobanje, smrskani nosevi, raskrvavljena čela, izobličena lica.

Ovo nije raport s bojnog polja, već izvještaj iz urbane gerile oko sportske arene na ulicama Marseja.

Pamti ovaj uzavreli grad obračune mafijaških bosova, ubistva u organizaciji dilerskih klanova, navijačke tuče s vječitim rivalima iz prijestonice. Vidio je u istoriji osakaćene i ubogaljene stigle s ratnim brodovima iz Bizerte. Ali, ovakav haos, u mirnodopsko vrijeme, još nije.

Proteklih dana, na ulicama najveće francuske mediteranske luke vodio se pravi rat. Letjeli su kroz vazduh baštenski stolovi i stolice, flaše, čaše i kamenice, bicikli, komadi gvožđa i sav drugi priručni materijal. Motke su otvarale arkade, prebijale kičme, izbijale vazduh iz stomaka.

Čeličnim šipkama, pokušavali su Rusi i Englezi da raspale kvazifudbalsku strast, a specijalci, pod punom ratnom opremom, da ih bezuspješno razdvoje. Ova batina imala je tri kraja. Svi su izvukli deblji. Ranjeni, kao s fronta, redovno su prevoženi u marsejsku bolnicu. Za to vrijeme, zatečeni vlasnici radnji spuštali su metalne zastore, a popodnevni šetači rivom hvatali djecu u naručje i bježali u zaklon.

Mlatili su pseudonavijači, jedan po drugome, na trgovima, u navijačkoj zoni, na stadionu, bez pardona. Mržnja, odgrizli bi srce jedni drugima. U pogonu su ih držali hektolitri ispijeni u cugu. Udarilo pivo na votku, pa ko će jače. Piće i nacionalni naboj, eksplozivni koktel.

Grad se juče probudio u šoku. Poslije huliganske bure u marsejskim kalama, ostala su nagomilana brda zelene srče i kiseli miris dimnih bombi. Poslije svega, pita se normalni svijet kako je ovo, uopšte moguće? Zar u vrijeme kada se kloniraju zečevi, mikroskopski operiše na daljinu, a adresa traži uz pomoć satelita, ne može da se stane na put praistorijskom opijanju i divljanju?

Neki su, još, sve shvatili i kao zabavu. Englezi pili kao Rusi, Rusi se pravili Englezi, a Francuzi sve to organizatorski začinili. Za to vrijeme, dvojica debeljuškastih entuzijasta, Rus i Englez, zaljubljenici u fudbal, zalutali u ovoj situaciji kao da su vanzemljaci, zajedno, zagrljeni, pozirali za fotografiju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA