FlixBus – “autobuski Uber” kreće u pohod na Srednju i Istočnu Evropu

545

Virtuelni njemački prevoznik, FlixBus, autobuski pandan Uberu koji okuplja 250 vlasnika autobusa, već je pokorio Zapadnu Evropu, a Zagreb je odabrao kao odskočnu dasku za osvajanje Srednje i Istočne Evrope.

Kao što je Uber ekspresno pokorio tržište taksi prevoza, iako ne posjeduje nijedno vozilo, tako je i FlixBus u nekoliko godina postao najveći evropski autobuski prevoznik -iako ne posjeduje nijedan autobus, piše Tportal. Radi se o jedinstvenoj kombinaciji tehnološke firme u razvoju – startapa, onlajn trgovanja i tarnsportne kompanije, koju su osnovala tri mlada preduzetnika iz Minhena 2013. godine.

Koristeći dobro osmišljen poslovni model poduprt inovativnim tehnološkim riješenjima, pod svojim brendom su okupili stotine malih prevoznika i stvorili moćnu evropsku autobusku mrežu. Za svoje partnere FlixBus osmišljava mrežu i planira linije po cijeloj Evropi, organizuje prodaju karata i marketinške aktivnosti, i obezbjeđuje im podršku u finansiranju kupovine autobusa.

FlixBus, posredstvom 250 partnera, raspolaže sa 1.000 autobusa, ostvaruje 100.000 dnevnih veza, ima mrežu od 800 destinacija u 19 zemalja, i prevezao je 35 miliona putnika od osnivanja. Korisnici FlixBusove mreže dolaze do informacija o dostupnim linijama i cijenama karata putem mobilne aplikacije, a onlajn mogu da rezervišu i kupe karte.

Dodatne pogodnosti su besplatni Internet i prevoz prtljaga, kao i mogućnost otkazivanja ili promjene rezervacije bez naplate do 15 minuta prije polaska. FlixBus je u januaru ove godine došao u Hrvatsku, a početkom juna je u Zagrebu otvorio regionalnu podružnicu koja je postala centar za Srednju i Istočnu Evropu.

Za sada povezuju dvadesetak gradova Hrvatske sa četrdesetak gradova Evrope. U narednom razdoblju FlixBus planira povezivanje gradova unutar Hrvatske i širenje mreže na ostale susjedne države, navodi se u tekstu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA