EU produžila sankcije Rusiji za Krim i Sevastopolj

518

Savjet ministara Evropske unije je danas odlučio da za još godinu dana produži sankcije Rusiji “kao odgovor na nezakonito prisjejedinjenje Krima i Sevastopolja”.

Po saopštenju Savjeta ministara EU u Briselu, te “restriktivne mjere su ograničene na teritorije Krima i Sevastopolja, i tiču se uvoza u EU proizvoda porijeklom s Krima i Sevastopolja”.

Sankcijama se zabranjuju i investicije na područja Krima i Sevastopolja, “što znači da Evropljani i kompanije sa sjedištem u EU ne smiju kupovati zemljište ili preduzeća na Krimu, finansirati kompanije s Krima ili im pružati usluge”.

Pod udar sankcija, obrazloženo je u odluci Savjeta ministara EU, dolaze i “turističke usluge na Krimu i Sevastopolju, a posebno evropski krstareći brodovi ne mogu da se ukotve u lukama na krimskom poluostrvu, osim u slučaju hitne potrebe”.

EU zabranjuje i “izvoz određene robe i tehnologije krimskim kompanijama ili za korišćenje na Krimu u transportu, telekomunikacijama i energetici, kao i koje se tiču istraživanja i proizvodnje nafte,gasa i ruda”.

– Tehnička podrška, posredovanje, građevinske ili inžinjering usluge vezane za infrastrukturu tih sektora takođe potpadaju pod sankcije – navodi se u saopštenju.

I dodaje da “EU ostaje pri stavu osude ilegalnog prisajedinjenja Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije i pune primjene politike nepriznavanja” tog čina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA