Erdogan se izvinio Putinu

590

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan uputio je izvinjenje ruskom kolegi Vladimiru Putinu za smrt ruskog pilota čiji avion je oborila turska vojska.

U saopštenju Kremlja se navodi da je Putin dobio pismo u kom Erdogan navodi da se izvinjava za smrt ruskog pilota u novembru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je dodao da je turski lider izrazio spremnost da se povrate prijateljski odnosi dvije zemlje.

– Lider turske države je napisao “izvinite“ i izrazio najdublje žaljenje i izrazio saučešće porodici ubijenog pilota – rekao je Peskov.

Zatezanje u odnosima, do tada bliskih saveznika, došlo je nakon obaranja ruskog borbenog aviona na nebu iznad granice Sirije i Turske.

Dok je Moskva tvrdila da se radi o nedozvoljenoj akciji turske vojske na teritoriji Sirije, iz Ankare su stizala tumačenja da je ruski avion povrijedio vazdušni prostor Turske i da je to bila reakcija koju treba očekivati ako se nešto slično ponovi.

Uslijedio je rat saopštenjima, Moskva je konstantno optuživala Ankaru za saradnju sa Islamskom državom i pomaganje džihadistima u krijumčarenju nafte, dok su turske vlasti to negirale i negodovale zbog ruskog delovanja u Siriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA