Ekstremizam na Kosovu raste od 1999.

416

Prijetnja nasilnog islamskog ekstremizma na Kosovu rasla je od sukoba 1999., djelimično pomoću novca stranih organizacija koje propagiraju ekstremističke ideologije.

To je navedeno u izvještaju Stejt departmenta o terorizmu u svijetu za 2015. godinu.

U izvještaju se ističe da je sa Kosova oko 250 do 300 terorista putovalo u Siriju i Irak da bi se borilo u redovima “Islamske države” ili “Nusra fronta”, od kojih je oko 50 ubijeno.

U dijelu izvještaja za Kosovo, koje se tretira odvojeno od Srbije, konstatuje se, takođe, da nasilne ekstremističke grupacije aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regrutovanje sljedbenika.

Iako se ukazuje da u prošloj godini na Kosovu nije registrovan nijedan teroristički incident, podsjeća se da je policija uhapsila osumnjičene za planiranje takvih napada.

Kosovska vlada nastavlja saradnju sa SAD u oblasti kontraterorizma, a Amerikanci su obučavali i pomagali tamošnjoj policiji i pravosuđu u slučajevima borbe protiv terorizma, dodaje se u izvještaju.

Pošto bezbjednosna i politička situacija na sjeveru Kosova i dalje ograničava sposobnost vlade u Prištini da na tom području vrši vlast, Kfor i Euleks sarađuju sa kosovskom policijom u održavanju bezbjednosti, uključujući granice, ocjenjuje Stejt department.

U izvještaju se, kao teroristički incident u prošloj godini, bilježi hapšenje pet kosovskih Albanaca 11. jula 2015. zbog pokušaja da bace otrov u jezero Badovac iz koga se Priština snabdijeva vodom.

Policija je najprije uhapsila trojicu, a zatim još dvojicu za koje se ispostavilo da su se borili u Siriji u redovima ID. Sva petorica su optuženi za terorizam, dodaje se u izvještaju.

U izvještaju američke vlade navodi se da Vlada Srbije nastavlja sa svojim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma i u toj oblasti snažno sarađuje sa SAD.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA