MUP Srpske ušao u Investiciono-razvojnu banku RS!

803

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske počelo je opsežnu kontrolu kredita i obveznica koje je plasirala, odnosno kupovala Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, ekskluzivno saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

„MUP provjerava kredite IRB-a“, zvanično je za CAPITAL potvrdila portparol MUP-a Mirna Miljanović dodajući da ne može otkrivati više detalja.

Više nisu otkrili ni u IRB-u, ali su potvrdili da je policija tražila određene informacije.

„MUP RS nije izuzeo nikakvu dokumentaciju iz IRB-a. Interesovale su ih određene informacije. Za sve ostalo obratite se MUP-u RS“, rekli su u IRB-u.

Međutim, CAPITAL saznaje od privrednika da su pripadnici MUP-a već počeli kontrole firmi kojima je IRB odobrila kredite. Ispituje se sve, od priložene dokumentacije za dobijanje kredita, poput adekvatnosti koleterala do (ne)namjenskog trošenja državnog novca dobijenog pod povoljnim uslovima.

Kako saznajemo pod lupom MUP-a su svi krediti koje je IRB odobravala direktno, odnosno bez finansijskog posrednika.

Među najvećim kreditima koje je IRB plasirala bez finansijskog posrednika su zajmovi „Energoliniji“ iz Zvornika 19,4 miliona KM i „Farmlandu“ u iznosu od 14,8 miliona KM.

„Novoj DI Vrbas“ bez posrednika je odobren kredit od 6,5 miliona KM, „Pingvinu“ Laktaši dva kredita od 850.000 i 449.000 KM. Druga firma Slavice Grebenar koja je registrovana u Banjaluci „Pingvin“  je dobila dodatnih milion KM.

Laktaška firma Milenka Čičića „Kaldera“ dobila je od IRB direktan zajam od 786.000 KM.

PD „Semberija“ uzela je od IRB-a 3,46 miliona KM, a „Famos“ iz Istočnog Sarajeva tri miliona KM.

IRB je bijeljinskom „Lederu“ direktno odobrila 2,4 miliona KM,  firmi „Export – Sjemeć“ iz Rogatice dva miliona KM,

Odobrena su i dva kredita „Alumini“ u iznosu od 3,5 miliona i pet miliona KM.

Kredit od dva miliona KM odobren je i Gerontološkom centru „Stateks“ koji je Vlada RS, koja je i njegov osnivač, nedavno likvidirala.

Inspektori izuzimaju dokumentaciju

Direktor „Prijedorčanke“ iz Prijedora Nikola Vukelić rekao je za CAPITAL da su predstavnici MUP-a tražili od njegove firme dokumentaciju u vezi sa kreditom od 2,6 miliona KM koji im je 2013. godine odobren za otkup viškova uroda voća od domaćih proizvođača.

„Između ostalog, tražili su i odluku Vlade o odobrenju kredita koju mi i nemamo, a svu ostalu dokumentaciju smo pripremili, jer i tu nema ništa sporno“, rekao je Vukelić.

On je istakao i da njegova firma nije imala nikakav kontakt sa tim novcem jer je on uplaćivan direktno poljoprivrednicima.

„Oni su račune nosili u banku koja je pregledala račune i dala nalog za isplatu direktno njima, naravno preko našeg računa, ali mi sa tim novcem nismo imali baš nikakve veze i praktično smo samo bili zaduženi za taj iznos“, istakao je Vukelić.

Pored kredita, istragom MUP-a obuhvaćene su i obveznice koje je IRB kupovala.

Zašto je IRB kupovala loše obveznice

Između ostalih, IRB je ranijih godina kupila obveznice Robne kuće „Boska“ vrijedne 15 miliona KM, od Balkan Investment Banke otkupila je sedam miliona KM vrijedne obveznice „Kaldere“. IRB je kupila obveznice Aura osiguranja u iznosu od 1,9 miliona KM, zatim je za obveznice Fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente izvojila 20 miliona KM, te Olimpijskog centra „Jahorina“ vrijedne 15 miliona KM, opštine Kneževo i drugih.

Ove firmi, osim Aura osiguranja, ne izmiruju redovno obaveze prema IRB-u, a IRB je već tužila Kneževo i „Bosku“.

Specijalno tužilaštvo istražuje kredit „Energoliniji“

Osim MUP-a, kreditima IRB-a, u sklopu predmeta „Birač“ bavi se i Specijalno tužilaštvo RS.

„Specijalno tužilaštvo sprovodi istragu u vezi sa plasiranjem kredita Investiciono- razvojne banke u okviru istrage koja se vodi u predmetu Fabrika glinice „Birač“. S obzirom da se predmet nalazi u fazi istrage, detalje istrage  u ovom trenutku   ne možemo saopštavati“, rekla je za CAPITAL portparol Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Pod lupom Specijalnog tužilaštva je kredit od 19,4 miliona KM koji je IRB odobrila „Energoliniji“ iz Zvornika bez finansijskog posrednika. Kredit je odobren 2012. godine, na sedam godina, uz grejs period od godinu dana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA