Dug za prijavljeni a neplaćeni PDV preko 348 miliona maraka!

494

Dugovanja za prijavljeni a neplaćeni PDV iznose 348 miliona KM i u postupku su prinudne naplate, potvrdio je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanja (UIO) BiH.

On je istakao da je potrebno identifikovati obveznike koji bi mogli doći u situaciju nemogućnosti plaćanja obaveza, te im pomoći da prevaziđu problem.

Prema njegovim riječima, od 2006. Godine do maja ove godine dug po osnovu prijavlejnog, a neplaćenog PDV-a iznosi je 1,09 milijardi KM, a da je od tog iznosa plaženo svega 750 miliona KM.

Džakula je dodao da je u prethodnoj, kao i u ovoj godini zabilježen pad zahtjeva za vraćanje PDV, te da je za pet mjeseci ove godine izvršen povrat 428 miliona KM ili za 16 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor UIO je naglasio da je došlo do blage stabilizacije u zahtjevima za povrat, kao i da je Uprava u slučajevima gdje su otkrivene nezakonitosti u vezi sa obračunom i plaćanjem PDV-a, pripremila i slala izvještaje Tužilaštvu BiH. U tom kontekstu on je naveo da je za pet mjeseci ove godine Tužilaštvu BiH proslijeđeno 53 izvještaja, gdje se procjenjuje da je BiH oštećena za devet miliona KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA