Dug za porez milijardu i po!

610

Od ukupnog duga 616 miliona se odnosi na neuplaćene doprinose i to bez kamate koja iznosi 141 milion maraka. Neredovne platiše među poreskim obveznicima su, na prvom mjestu zdravstvene ustanove, koje za neuplaćene doprinose duguju preko 200 miliona maraka. Od ovog iznosa, 69 miliona maraka se odnosi na dospjeli neplaćeni dug, dok reprogram iznosi 155 miliona maraka.

Poreska uprava RS je u dogovoru sa Vladom RS još ranije dala rok do kada neće biti prinudne naplate u zdravstvenom sektoru. Pomenuti rok je istekao. U Poreskoj upravi kažu da očekuju nove instrukcije iz Vlade. Velimir Kukobat, zamjenik direktora Poreske uprave RS kaž da od 31. maja kreće naplata potraživanja osim ako se postignu novi dogovori.
– Dosadašnji način da se dugovi za poreze i doprinose vraćaju reprogramima ne daje rezultate jer većini bolnica i domova zdravlja rata za reprogram premašuje primanja koja po osnovu doznaka dobiju od Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Status najvećeg dužnika među zdravstevnim ustanovama ima Klinički centar Istočno Sarajevo, a u stopu ga prati UKC RS – kaže Kukobat.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj tvrde da dug ne kriju i da planiraju da ga vrate. Do kraja 2007. godine dug je reprogramiran i izmiruje se i trenutno iznosi milion i po maraka, dok onaj zaključno sa 31. decembrom 2014. iznosi 58 miliona i takođe se izmiruje. Dug koji nije reprogramiran i obaveze koje nisu rješene iznose 22 i po miliona.

Mirko Stanetić, direktor UKC RS kaže da kao krajnji korisnici poreza i doprinosa čvrsto vjeruju da će finansijskom disciplinom i ažurnijim radom poslodavaca svih preduzeća, Fond zdarvstvenog osiguranja koji finansira UKC bude u mogućnosti da KC daje više novca. To će stvoriti pretpostavke da se ovi dugovi smanje.
– Takođe, ovo će se postići i ažurnijim radom inspekcijskih organa i Poreske uprave RS, odnosno naplatom poreza i doprinosa – rekao je Stanetić.

U Fondu zdravstevnog osiguranja Srpske smatraju da je najveći problem u tome što kontrolni organi ne rade svoj posao. Neophodno je sankcionisati one koji ne uplaćuju doprinose. Direktor Darko Tomaš kaže da, prema njihovim podacima, od ukupnog broja prijavljenih na osiguranje u prošloj godini 37 hiljada i 400 radnika cijele godine nije imalo uplaćene doprinose.
– Naše projekcije govore da je samo za njih uplaćen doprinos prosječan kako se plaća za zaposlene da bi prihod Fonda bio veći za 76 miliona, a ako se uzmu u obzir i ostale kategorije prihod bi bio 85 miliona i 800 hiljada maraka – rekao je Tomaš.

U Savezu sindikata Srpske svake godine rade istraživanja kako bi imali uvid koliko je radnika bez neuplaćenih doprinosa bar kada su u pitanju članovi sindikata. U prošloj godini od ukupnog broja članova njih 25 odsto je imalo problema sa neuplaćenim doprinosima. Kada je riječ o zdravstvu do 2015. godine svaki 10. radnik nije imao uplaćene doprinose, a od prošle godine neuplaćene doprinose nema svaki drugi radnik.
Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS kaže da je 2015. i 2014. došlo je do pogoršanja stanja u sektoru zdravstva dok je to onaj problem o kome je Savez sindikata RS već duži niz godina ističe.
– Tražili smo i izmjene i dopune krivičnog Zakona. Međutim, inicijativa od tri neisplaćene plate i tri mjeseca neuplaćenih poreza i doprinosa nije prošla u skupštinskoj proceduri. Prihvaćena je inicijativa od pet mjeseci. Istraživanja pokazuju da plate kasne od dva do četiri mjeseca pa tako poslodavci izbjegnu krivičnu odgovornost – rekla je ona.

Bez finansijske injekcije teško da će nagomilani dugovi biti smanjeni. U proteklom periodu bilo je riječi o tome da bi otpis dugova ili njihovo reprogramiranje na 10 ili 20 godina trebao biti jedna od tema sastanka koji će Vlada RS uskoro organizovati sa direktorima bolnica i zdravstvenih ustanova u RS. Za sada o toj temi u Vladi Srpske ćute.

Marijana Savić/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA