Dodik poručio: RS će organizovati novi vlastiti popis

750

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da RS odbacuje prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sve dok se Bosni i Hercegovini ne ponude recipročni uslovi koje Hrvatska uživa na tržištu BiH ili dok se BiH ne omogući da se privreda prilagodi tim uslovima.

On je nakon sastanka sa Lars Gunar Vigemarkom, šefom delegacije EU u BiH i Kristijanom Helbahom, ambasadorom Njemačke u BiH, rekao da bi RS takvim sporazumom godišnje gubila 150 miliona, a da su Bošnjaci i Hrvati pristali na prilagođenje jer znaju da bi RS najviše izgubila.

Što se tiče popisa, kako je rekao, upoznao je ambasadore o stavu RS i njenim namjerama da ako se sporna odluka o popisu stanovništva koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić ne povuče da bi RS mogla organizovati vlastiti popis.

Kada se radi o mehanizmu koordinacije Dodik je istakao da je on prihvatljiv samo ako RS ne bude bilo nametnuto odlučivanje u kojem bi RS bila isključena.

Rekao je da mu je drago da je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, uvidio da je potrebna koordinacija sa vlastima iz RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA