Djecu ne liječe pedijatri (VIDEO)

2407

U Republici Srpskoj djecu nakon 6. godine života više ne liječe pedijatri. Odnosno, brigu o njihovom zdravlju tada preuzima specijalista porodične medicine. Iako nadležni tvrde da su timovi porodične medicine obučeni da vode brigu o školarcima, pedijatri i roditelji ističu da ovo nije najbolje riješenje.

Djeca nisu male kopije odraslih ljudi, barem ne kada se radi o njihovoj tjelesnoj konstituciji i reakciji na stresove, navode pedijatri. U idealnim uslovima, djete bi od rođenja do adolescentne dobi trebalo da liječe specijalisti pedijatrije, navodi dr Gordana Mučibabić. Razlozi za to su, ističe, mnogobrojni.

– Dijete nije umanjena kopija odrasle individue jer se djete po mnogo čemu razlikuje od odraslog covjeka , prije svega po konstituciji po tjelesnoj proporcijama ,po građi organa, tj organskih sistema, po sastavu tjelesne tečnosti, po odgovooru na različite stresove u fiziološkom i patofiziološkom odgovoru na bolesti. Ne samo što su završili specijalizaciju od 5 godina i što što imaju odgovarajuće vještine nego pedijatratrija je specifična grana i time se baviti može samo neko ko jako voli djecu ima i strpljenja i znanja i iskustva – izjavila je pedijatar u Klinici “Jelena” i član udruženja pedijatara RS, Gordana Mučibabić.

Isto mišljenje djele i roditelji iz Republike Srpske. Kažu , kako je dispanzerski model liječenje, po kojem su školska djeca imala pravo na pedijatra ,bio daleko bolji. Država ne bi trebala, poručuju, da štedi na najmlađima.

– Društvo pedijatara RS već nekoliko godina na svom sajtu ima jednu anketu gdje se roditelji i medicinski radnici izjašnjavaju da li je pedijatra ili porodičnog lijekara. Preko 90 % izjasnilo se naravno za odogovor pedijatar – kaže dr Mučibabić.

Iz nadležnog ministarstva odgovaraju kako nastavni program specijalizacije za doktore porodične medicine obuhvata, pored ostalog i oblast liječenja djece školskog uzrasta. Stoga su , kažu, timovi porodične medicine adekvatno edukovani za liječenje mališana. Navedeni odgovor iz ministarstva zdravlja I socijalne zaštite dobili smo pismenim putem. Sve detalje I dodatne informacije, kažu, ima predsjednika Udruženja doktora porodične medicine RS.

– Ja u potpunosti razumijem brigu roditelja ko liječi njihovu djecu. Doktori smo I mi manje više svi roditelji. Ali mislim da su te sumnje poptuno neosnovane jer specijalisti pordične medicine koji čine 60 % primarnog zdrvastvenog sistema u svom program imaju I pedijatrijsku oblast. Oko 2 mjseca . Mjesec je na bolčničkom nivou, a mjesec u Domu zdravlja plus imaju 2 mjeseca po slobodnom izboru, što mnogi upravo koriste da de doedukuju u ovoj olbasti I steknu nova znanja – rekao je predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS, Draško Kuprešak.

Mališani od 7 godina nerijetko na prijem kod doktora čekaju skupa sa ljudima starije životne dobi. Nadležni objašnjavaju da je sistem porodične medicine zamišljen da funkcioniše po principu naručivanja.

– Pacijanti teško prihvataju disciplinu . Kada je upitanju zakazivanje . onda tu nne bi trebalo biti mješanja pacijanta. I ne bi trebalo djeca da čekaju u redu sa starim ljudima – kaže Kuprešak.

Tamo gdje postoji potreba, u dogovoru sa specijalistom porodične medicine, djeca mogu da odu na pregled i kod pedijatara, kažu u ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS. Dakle, svaku eventualnu sumnju imate pravo da riješite, te da konsultujete još jednog stručnjaka.

Ivana Ljubičić/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA