Čuveni Nikola Tesla zadužio je čovječanstvo velikim otkrićima, ali i mudrostima koje svako treba da zna. Pročitajte ovih devet velikih misli slavnog Tesle.

  1. Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čovjeka.
  2. Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.
  3. Čovjek mora da vježba umjerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako održao sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada.
  4. Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti.
  5. Učio sam mnoge jezike, proučavao literature i umjetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osjetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.
  6. Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “najveće zlo u svijetu”.
  7. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.
  8. Ako pokušam da nastavim da prekinem tok misli, osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svježinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi prije kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor.
  9. Ako ne znate kako, posmatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

(Bizlife.rs)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA