Danas konačni rezultati popisa u BiH iz 2013.

653

U Sarajevu je za danas najavljeno saopštavanje konačnih rezultata popisa stanovništva u BiH iz 2013, od čega se ogradila Narodna skupština Republike Srpske koja je zatražila povlačenje odluke o objaviljivanju tih rezultata, a Klub Bošnjaka u Veću naroda RS odlučio je danas da tim povodom pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Šef Misije OSCE u BiH, ambasador Džonatan Mur poručio je da nijedan rezultat bilo kakvog popisa stanovništva ne može promeniti činjenicu da svi građani BiH imaju ista prava.

Mur je, povodom najavljenog saopštavanja rezulata popisa stanovništva u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, poručio i da nijedan rezultat bilo kakvog popisa ne može opravdati diskriminaciju.

Iz Agencije za statistiku BiH najavljeno je ranije da će u četvrtak, 30. juna, biti objavljeni konačni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u toj državi. Rezultati će, kako biti prezentovani u hotelu Evropa, a iz Agencije poručuju da je riječ o važnom događaju za sve u BiH s ciljem informisanja javnosti.

– U skladu sa Zakonom o popisu BiH biće prezentovani konačni rezultati iz svih oblasti popisa za koje su prikupljani podaci, kazala je Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je, međutim, odluku o objavi tih rezultata. Na posebnoj sjednici, poslanici su zaključkom obavezali vladu i druge entitetske institucije te predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine da “aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. stavio van snage”.

Ukoliko direktor Agencije za statistiku Jukić do 25. juna ne povuče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, koju u RS smatraju nezakonitom, NSRS obavezuje entitetsku vladu i Republički zavod za statistiku da povuku predstavnike iz Centralnog popisnog biroa te zahtjeva da iz ovog biroa budu povučena i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je ranije da smatra da rezultate popisa treba u potpunosti odbaciti. Dodik je poručio i da je spreman da prekine pregovore o bilo kojem pitanju koje se tiče BiH dok se ne riješi pitanje popisa.

Situacija sa rezultatima je dodatno iskomplikovana nakon što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS odlučio da pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine u vezi sa popisom stanovništva od 21. juna.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je da je sporna sama uloga zaključaka u smislu da nemaju nikakvog uticaja na institucije BiH i sam popis, ali i to što su zaključci objavljeni u “Službenom glasniku Srpske” prije izjašnjavanja Veća naroda, a kasnije, ipak, upućeni tom veću na razmatranje.

– Narodna skupština je na neki način postala generator rušenja i Ustava i svih procedura koje su propisane poslovnicima, rekao je Hadžiomerović novinarima nakon sjednice Kluba Bošnjaka.

On je naglasio da je Klub prvobitno smatrao da skupštinskim zaključcima ne daje značaj i da ne pokreće proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da su to, ipak, učinili u želji da se cijela procedura razradi i analizira.

– Sve mislimo da smo iscrpili nepoštovanja procedura, ali ako to ne bi spriječili to bi postala praksa i ubuduće, rekao je Hadžiomerović.

Jukić je ranije saopštio da je nakon sjednice Centralnog popisnog biroa BiH od 18. maja saopšteno da je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva. Popis stanovništva u BiH sproveden je od 1. do 15 oktobra 2013. Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. su objavljeni 5. novembra 2013.

Prema tim odacima, u BiH živi 3.791.662, od čeka 2.371.603 osobe u FBiH, 1.326.991 u Republici Srpskoj i u Distriktu Brčko 93.028 osoba. Rezultati po opštinama i naseljenim mestima objavljeni su 6. decembra 2013. i u njima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljenim mjestima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim opštinama Bosne i Hercegovine.

Preliminarni rezultati popisa podložni su promenama tokom statističke obrade podataka. Krajnji rok za objavu konačnih rezultata Popisa stanovništva 2013. je 1. juli ove godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA