I dalje bez dogovora o opštem kolektivnom ugovoru!

845

I dalje nema dogovora socijalnih partnera u RS oko opšteg kolektivnog ugovora. Sva pitanja koja se tiču novca ostala su bez riješnja, navode iz Saveza sindikata RS.

Godišnji odmori, prekovremeni i minuli rad, sve su ovo tačke oko kojih su stavovi poslodavaca i sindikalaca suprotstavljeni.

– Ono što jeste naš stav, nema promjene minulog rada na 0,3% tražimo 0,5% i imamo dovoljno argumenata, tvrdi Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

– Tokom radne grupe socijalni partneri su se usaglasili da minuli rad treba da bude 0.3% uvećanje. Isto tako nije postignuta saglasnost za godišnji odmor da se uvećava za dan svakih 5 godina, dodao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iako brojni pregovori socijalnih partnera nisu urodili plodom, resorni minstar je optimističan. Nada se da će se uskoro pronaći rješenje.

Međutim, ukoliko se stavovi ne približe, Vlada će morati preduzimati određene mjere predviđene u Zakonu o radu.

– Ja očekujem da ćemo mi imati još jedan sastanaka u ponedjeljak, utorak i da će se potpisati Opšti kolektivni ugovor. Ako ne bude tako onda ćemo morati ići u skladu sa Odredbom 134. Zakona o radu, da Vlada donese odluku koja će biti na snazi dok se ne postigne rješenje i dogovor sopcijalnih partnera, naglasio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

I premijer Srpske Željka Cvijanović komentarisala je kašnjenje potpisivanja kolektivnog ugovora. Kako kaže, Vlada se u čitavu priču uključila i više nego što je bila dužna.

– Ukoliko Vlada RS bude morala da donosi rješenja, mi od toga ne možemo pobjeći. Nismo to prepustili socijalnim partnerima, iako smo mogli to da uradimo i prebacimo i kažemo: Zašto niste riješili stvari”, kazala je Cvijanovićeva.

– Socijalni partneri su Unija sindikata i Vlada RS. Vlada nije arbitar već socijalni partner. Ona je poslodavac 46% ukupnog broja radnika u RS, ponovila je Ranka Mišić.

Dok se socijalni partneri dogovaraju oko opšteg kolektivnog ugovora, običan radnik u realnom sekotru i dalje se bori za puko preživljavanje. Sreću ima ako ne mora tražiti humanitarnu pomoć.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA