Dačić: Srbija treba da nastavi svoj evropski put

518

Bez ozbira na izlazak Velike Britanije iz EU Srbija treba da gleda svoje interese i nastavi evropski put, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da će na današnjoj sjednici Vlade biti razgovarano i o reagovanju na referandum, odnosno očuvanju stabilnosti u zemlji.

On je za Radio-televiziju Srbije naveo da će biti preduzete sve mjere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost Srbije, s obzirom na određene poremećaje na svjetskom finansijskom tržištu nakon odluke Velike Britanije da napusti EU.

Dačić je rekao da ne vjeruje da će odluka Britanije uticati na nestajanje EU i evropske ideje, ističući da je EU pretrpjela udarac, ali da je udarac pretrpjela i Velika Britanija.

Šef srpske diplomatije je ukazao da Velika Britanija, bez obzira na to što je bila dio EU, nikada u potpunosti nije dijelila sve mehanizme EU i zadržavala određeni nivo posebnosti.

Govoreći o opozivu ambasadora Srbije pri EU Duška Lopandića zbog toga što nije na vrijeme obavijestio Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o izložbi o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu, Dačić je naglasio da je riječ o ozbiljnom političkom propustu i djelovanju van diplomatske prakse.

– Ovde nije reč o tome da li je nešto više moglo da se uradi u smislu sprečavanja izložbe, već da je napravljen ozbiljan profesionalni i politički propust koji je Lopandić sam priznao u izjašnjenju na moj zahtev, gde je napisao da je za izložbu znao tri nedelje pre – objasnio je Dačić.

On je najavio da predstoje velike promjene i podmlađivanje diplomatskog kadra jer je 20 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije u penziji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA