Čubrilović: Zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda

509

Narodna skupština Republike Srpske uputiće zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke od 26. novembra 2015. godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske, saopštio je predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović.

– Narodna skupština zahtijeva da Ustavni sud BiH nakon preispitivanja odluke donese novu odluku kojom će staviti van snage prethodnu odluku – rekao je Čubrilović danas novinarima u Banjaluci nakon sjednice tima Narodne skupštine za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na 9. januar – Dan Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da će ovaj zahtjev Narodna skupština uputiti do 25. juna.

On je precizirao da će zahtjev biti upućen nakon što Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici u petak, 17. juna, da svoje mišljenje.

Čubrilović je naglasio da je pomenuta odluka Ustavnog suda BiH politički, a ne pravni akt i da je za Republiku Srpsku neprovodiva.

On je rekao da ovo nije prvi put da Ustavni sud BiH donosi neprovodive odluke, dodajući da do sada više od 90 odluka nije primijenjeno.

Čubrilović je podsjetio da do danas na teritoriji čitave BiH nije sprovedena odluka o konstitutivnosti naroda od 4. jula 2000.godine, ističući da Srbi kao konstitutivni narod ne postoje u tri od 10 kantona Federacije BiH /FBiH/ i to u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Posavskom kantonu, a odluka Ustavnog suda nije sprovedena ni u Mostaru.

– Srpskog jezika i ćirilice nema u četiri kantona FBiH, a Federacija do danas nije sprovela odluku Ustavnog suda BiH od 14. juna 2007. godine prema kojoj grb i himna FBiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, jer ne sadrže obilježja srpskog naroda – napomenuo je predsjednik parlamenta Republike Srpske.

On je podsjetio da je Republika Srpska odluku Ustavnog suda BiH izvršila donošenjem nove himne i amblema u julu 2008. godine.

Čubrilović je rekao da su odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske preglasavanjem donijeli dvoje sudija bošnjačkog naroda i troje stranih sudija.

– Nema opravdanja da Republika Srpska ukida Dan Republike, jer je nesporno da je to sekularni praznik. Krsna slava nije ustanovljena bilo kojim aktom Narodne skupštine, ne nalazi se u Ustavu Republike Srpske, a te norme nema ni u Zakonu o praznicima Republike Srpske gdje su republički praznici odvojeni od vjerskih – istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske najdirektnije vezana za vitalni interes Republike Srpske, za čuvanje njenog statusa, identiteta i subjektiviteta koji su potvrđeni Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Republika Srpska će i dalje preduzimati sve pravne radnje kako bi ova sporna i štetna odluka Ustavnog suda BiH bila stavljena van snage. Nadam se da će Ustavni sud BiH imati razumijevanja za naš zahtjev i da će ga uzeti u razmatranje – naglasio je Čubrilović.

On je rekao da postoji pravni odgovor ukoliko Ustavni sud BiH ne uzme u razmatranje zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske, ne želeći da iznosi detalje.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se narod na referendumu izjasni o Danu Republike Srpske na dan održavanja lokalnih izbora u BiH, Čubrilović je rekao da vjeruje da su sve političke opcije saglasne da narod treba da se izjasni da li će i dalje obilježavati i slaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske.

On je izrazio zahvalnost za rad skupštinskom timu, koji je iskoristio sve pravne mogućnosti koje su bile na raspolaganju da bi moglo doći do preispitivanja i primjene odluke Ustavnog suda BiH.

Čubrilović je dodao da su u radu tima učestvovali poznati profesori, advokati, istoričari i svi oni za koje se smatralo da mogu da pomognu u kreiranju ovog zahtjeva.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je novinarima da je skupštinski tim uradio odličan posao, prije svega, rukovodeći se zakonima i Ustavom.

– Mislim da je argumentacija ponuđena u materijalima koje je pripremio tim sasvim dovoljna, a ukoliko bi se odlučivalo u prostoru politike onda bi sasvim sigurno imali narušavanje prava, pravnih normi i Ustava – istakao je Kasipović.

Kasipović je zaključio da je uvjeren da je ponuđena argumentacija sasvim dovoljna da Ustavni sud BiH još jednom razmotri svoju odluku i da se dođe do realne stvarne kvalifikacije. /kraj/mis/da

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA