Crnadak za Elta TV: Ministarska konferencija je istorijski događaj za Srpsku (VIDEO)

781

Gost ovosedmičnog izdanja emisije “U sred srijede”, Elta televizije, bio je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

U posljednje vrijeme mnogo se priča o predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI). Naime, spomenuti sastanak je zakazan za 16. jun u Banjaluci. Na pitnje kakav je njegov stav o ovom sastanku, ministar Crnadak je rekao da je to vjerovanto najvažniji međunarodni politički događaj u istoriji Republike Srpske. To je jedna vrsta potvrde rezultata uspješnog rada u proteklih 20 godina i koja dokazuje snažnu poziciju RS, te da put evropskih integracija BiH uključuje važnu ulogu RS. S obzirom da BiH ove godine predsjedava Inicijativom, prihvaćen je prijedlog ministra Crnadka da se sastanak održi u glavnom gradu Srpske.

Za sutra je najavljena sjednica Organizacionog odbora, a poslije toga će uslijediti obraćanje medijima. Međutim, ono što je izvjesno je da se radi o jednom velikom organizacionom poslu uz pomoć jednog broja institucija, kaže Crnadak. U prilog tome ide i činjenica da će ovom sastanku prisustvovati veći broj ministara nego što je to prosjek dosadašnjih sastanaka CEI, zadovoljan je ministar.

S obzirom da BiH ove godine predsjedava CEI, što ima svoju težinu u evropskim političkim krugovima, ovo je još jedna prilika da potvrdimo svoju evropsku perspektivu, smatra Crnadak. On je naglasio da je veoma bitno to što je ove godine snažno uključena i Evropska banka za obnovu i razvoj, čija će delegacija takođe biti prisutna u Banjaluci. To znači da će se i na tom polju otvoriti dodatni prostor za određene projekte koji su već u pripremi, dodaje ministar.

On se osvrnuo i na pitanje popisa kao goruću temu u BiH. Prema njegovom mišljenju, popis je trenutno u drugom planu. U opasnosti je prije svega povjerenje koje je, koliko toliko, izgrađeno u proteklih godinu dana. Dogovor, na nivou BiH, je bio da se u novembru objave rezultati popisa, a da se u međuvremenu radi na izmjeni Zakona o popisu, kaže ministar. Ono što se desilo dva dana nakon toga je objava popisa, što su svi predstavnici iz RS, i vlast i opozicija, doživjeli kao prevaru koja je urađena zajednički od strane bošnjačkih i hrvatskih stranaka, tvrdi Crnadak. Najbolje rješenje je da se ta odluka stavi van snage i to od strane onoga ko ju je donio, smatra Crnadak, te po tom pitanju očekuje i podršku SNSD-a. Razlog za ovakva očekivanja leži u tome da je direktor Agencije za statistiku na nivou BiH visoki funkcioner HDZ-a, a HDZ je u vrlo bliskim vezama sa SNSD-om i zajedno su u Vladi Srpske, kaže Crnadak.

O ovim i ostalim temama, sa ministrom Crnadkom, uskoro detaljnije u videu Elta 1 HD.

Novinar i urednik: Marijana Savić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA