Čistaču 108 godina zatvora za seksualno zlostavljanje djece

380

Sud u Turskoj osudio je jednog muškarca na 108 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja najmanje osmoro sirijske djece u izbjegličkom logoru, navodi se u izvještajima turskih medija.

Kako prenosi Fena, 29-godišnji Erdal E. radio kao čistač u sanitarnim prostorijama u šatorskom logoru u Nizipu u pokrajini Gazijentep u južnoj Turskoj u blizini sirijske granice.

On je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje osmoro sirijske djece u toaletima u logoru, u zamjenu za 1,5 do 5 turskih lira (od 0,5 do 1,78 dolara).

Njegovi advokati zatražili su oslobađajuću presudu, navodeći da je njegovo ranije priznanje policiji učinjeno pod prisilom. Sudije u sudu u Nizipu odbile su, međutim, takvu argumentaciju i kasnije su ga osudile na 108 godina zatvora. Tužioci su tražili kaznu od 289 godina zatvora.

Fena prenosi da je turski list “Birgun” naveo da je osuđeni čovjek osumnjičen da je zlostavljao 30 djece, iako je izveden na suđenje samo zbog zlostavljanja osmoro, jer se ostale porodice plaše da će biti vraćene u Siriju ako podnesu tužbe.

Taj list piše da su žrtve bile u dobi između 8 i 12 godina i da su svi dječaci. Humanitarne grupe upozorile su da su sirijska djeca koja žive kao izbjeglice krajnje izložena seksualnim zlostavljačima.

Logore, koji je dom za 10.800 izbeglica, obišli su međunarodni zvaničnici i naslanja se na drugi logor za sirijske izbjeglice koji je obišla njemačka kancelarka Angela Merkel u aprilu.

Fena podsjeća da je Turska domaćin za 2,7 miliona izbjeglica koji bježe pred sukobima u susjednoj Siriji. Samo ih četvrtina živi u izbjegličkim logorima, dok ostali žive u turskim mjestima i gradovima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA