Čičković: Svi trpe zbog Jukićeve nezakonite odluke!

747

Direktorka Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković očekuje da Savjet ministara odbaci nezakonitu odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva!
Ona je za Srpskacafe.com rekla da Savjet ministar BiH ima i mehanizme i ovlašćenja da to učini, zato što ovo tijelo bira i postavlja direktora agencije.

– Direktor i sama Agencija za statistiku BiH odgovaraju Savjetu ministara BiH za svoj rad. Savjet ministara BiH je predlagač Zakona o popisu BiH, imenuje koordinatora za popis. Savjet ministara BiH je definisao značajan dio popisnice u popisu, ali je, između ostalog, zaključio i Memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom i Savjetom Evrope o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva koja treba da doprinese fer i nepristrasnom popisivanju. To su razlozi zbog kojih se i jesmo obratili Savjetu ministara BiH, jer sve ovo što se sada dešava sigurno nije ni nepristrasno ni fer – rekla je Čičkovićeva.

popis-stanovnistva-ilustracija

Ona kaže da trenutno zbog Jukićevog kršenja zakona trpe svi i da su se upravo zbog toga obratili svim relevantnim institucijama i javnosti.
– Čitava ova situacija ima uticaja i na naše ljude koji rade na obradi podataka, jer su se našli u apsurdnoj situaciji da je njihov vrijedan i naporan rad, česta odvojenost od porodica, koja traje od janura 2014. godine i zbog čega trpe svi, obezvređena očiglednim kršenjem zakona i zanemarivanjem statističkih postulata – rekla je ona.

Na naše pitanje šta bi moglo riješiti problem nastao oko neslaganja oko obrade popisnica, Čičkovićeva kaće da se ono krije u povratku u zakonske okvire.
– Rješenje se nalazi u usvajanju programa, na čijoj izradi bi u skladu sa Zakonom, učestvovale sve tri statističke institucije. Trenutni program nije zakonit, jer u njegovoj izradi nisu učestovale tri statističke institucije. Sigurno je da rezultati zasnovani na ovom nezakonitom programu ne mogu da budu validni, i da bi kao takvi mogli samo da prouzrokuju štetu – rekla je ona.

Što se tiče validnosti podataka, ma koji bili objavljeni, činjenica je da su on već sada stari tri godine. Čičkovićeva kaže da rezultati ovog popisa odražvaju stanje u BiH na dan 30. septembra, 2013 godine. To je tako sa svim popisima, kaže ona, jer se oni odnose na referentni period u kojem je ovo statističko istraživanje sprovedeno, i do sprovođenja sledećeg popisa, u primjeni su ti rezultati.

Koliko je Jukićeva odluka problematična Čičkovićeva ilustruje podatkom da će prema njoj, status rezidenta dobiti oko 196 000 ljudi koji ne ispunjavaju zakonske kriterijume.
– Radi se između ostalog o ljudima kojima odgovori na pitanja od jedan do sedam na popisnici P1 nisu konzistetni sa pitanjem 40, potom o djeci rođenoj poslije 30. septembra 1998. godine koja su podatke dala sama za sebe, iako zakonom to nisu mogla, kao i korišćenje probabilističkog metoda za imputaciju nedostajućih vrijednosti u pitanjima od jedam do sedam – kaže Čičkovićeva.

Objavljivanje podataka u skladu sa Jukićevom odlukom najavljeno 1. jula smatra ona, izazvalo bi samo negativne posljedice, jer prema ovom nezakonitom programu gospodina Jukića, BiH bi imala oko 196 000 rezidetnih stanovnika više, nego što to zaista i ima.
– Tome treba dodati i informaciju da je prema postpopisnoj anketi svaki deseti stanovnik BiH prepopisan, što je daleko iznad evropskog prosjeka. Kada imate pogrešan ukupan broj stanovnika, to znači da ćete pogriješiti i sa svim ostalim podacima koji se dobijaju popisom. Kada nosioci vlasti na osnovu pogrešnih rezultata popisa budu donosili različiti razvojne projekte, bilo socijalne, ekonomske ili neke druge prirode, jasno je da takvi projekti neće odgovarati stvarnim potrebama stanovništva. Kroz ovaj primjer, vidljiv je čitav niz lančanih reakcija zbog samo jedne odluke, jednog čovjeka koji nije poštovao Zakon, zbog čega će svi biti na gubitku – rekla je direktorka Zavoda za statistiku RS.

U skladu sa Zakonom o popisu, ali i zaključkom Vlade Republike Srpske od 20. maja ove godine, Republički zavod za statistiku RS će, kaže ona, u cilju sprečavanja daljih nepravilnosti i manipulacija u popisu, nastaviti da učestvuje u aktivnostima vezanim za obradu i objavu rezultata popisa. Čičkovićeva je rekla da i dalje komuniciraju sa kolegama iz Federalnog zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH.

– U korektnim i profesionalnim smo odnosima, oni imaju svoje, mi svoje stavove – kaže ona.

A. Pisarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.