HE “Buk Bijela”: Preko 380 miliona za novu investiciju (VIDEO)

721

U Trebinju je danas potpisan Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela”, instalisane snage 93,52 megavata, a vrijednost investicije je 382.407.793 KM.

Ugovor su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Željko Kovačević i direktor “Hidroelektrana na Drini” Mile Lakić u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Đokić je istakao da je ovo važan dan za Republiku Srpsku i Hercegovinu zato što je bilo mnogo onih koji već dugo vremena negiraju da ova vlada i ova vlast vodi računa o svojim resursima.

– Mi itekako vodimo računa o nacionalnim resursima, kojećemo i štititi i pretvarati ih u još veće vrijednosti nego što trenutno i jesu – istakao je Đokić i dodao da će HE “Buk Bijela” biti vlasništvo Republike Srpske i ERS, koji će biti zaduženi da ovaj projekat dovede do kraja u punom kapacitetu.

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, u okviru svojih zaduženja, pratiti realizaciju projekta i sve njegove faze kroz koje treba da prođe.

Izrazivši nadu da će projekat biti realizovan i prije roka, Đokić je najavio da će biti razmatrane mogućnosti kako dalje voditi preostala tri projekta u gornjem toku rijeke Drine – Foča, Paunci i Sutjeska.

Kovačević je istakao da je ovo početak inteziviranja aktivnosti na izgradnji zamjenskih kapaciteta u sferi obnovljivih izvora energije, te naglasio da će ovu značajnu investiciju zajednički realizovati ERS i HE na Drini u omjeru 20 naprema 80 odsto.

– Do sada je u istraživanje, izradu studije i projektne dokumentacije, te u eksproprijaciju investirano oko 8,5 miliona evra – rekao je Kovačević i dodao da će u zavisnosti od finasijskih mogućnosti i uslova ekonomske isplativosti projekta, tržišnih kretanja cijene struje, a posebno cijene kapitala na finasijskim tržištima, biti planirana kombinacija vlastitih i kreditnih sredstava.

Lakić je podsjetio da je 1974. godine počela priča u vezi sa izgradnjom HE “Buk Bijela”, ocjenjujući da je danas napravljen ključni korak ka realizaciji ovog projekta.

– Nadam se da ćemo za ovih godinu dana stvoriti sve konkretne uslove kako bi se krenulo u konačnu izgradnju – rekao je Lakić.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je kao Hercegovac jedan od onih koji je dugo vremena slušao o Buk Bijeloj i izrazio zadovoljstvo početkom realizacije ovog značajnog projekta.

– Ono što duboko vjerujem jeste da nam je potrebna vjera i povjerenje da bismo nešto izgradili, a još dublje vjerujem da je ovo veoma važan i patriotski posao u kome treba svi da učestvujemo – rekao je vladika Grigorije i dodao da ovaj projekta povezuje Hercegovinu dalje sa Fočom, Drinom i Srbijom.

Vladika Grigorije je zamolio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se završi put od Tjentišta do Foče, što bi, kako je rekao, bilo od velikog značaja za Srpsku.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje HE “Buk Bijela” na rijeci Drini preduzeću “Elektroprivreda Repubike Srpske” i “Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada.

Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina.

Procijenjena ukupna godišnja proizvodnja HE “Buk Bijela” je 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani protok 350 metara kubnih vode u sekundi.

Osnovni elementi koncesionog ugovora

Hidroelektrana /HE/ “Buk Bijela”, instalisane snage 93,52 megavata, za čiju je izgradnju i korišćenje danas u Trebinju potpisan Ugovor o dodjeli koncesije, nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je oko 11,6 kilometara uzvodno od novog mosta u Foči.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje HE “Buk Bijela” na rijeci Drini preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” i “Hidroelektranama na Drini” iz Višegrada.

Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a vrijednost investicije je 382.407.793 KM.

Koncesija obuhvata pripremni period u trajanju od 12 mjeseci počev od datuma stupanja na snagu ugovora. Pripremni period obuhvata izradu projektne dokumentacije i pribavljanje svih potrebnih dozvola, a vrijednost investicije je 43.210.153 KM.

Period izgradnje iznosi 60 mjeseci i odvijaće se u određenim fazama i rokovima.

Prva faza u trajanju od 30 mjeseci, počev od isteka pripremnog perioda, obuhvata izvođenje pripremnih i glavnih građevinskih radova. Vrijednost ove investicije je 134.627.602 KM.

Druga faza u trajanju od 12 mjeseci, počev od završetka prve faze,

obuhvata izvođenje ostalih građevinskih radova, ugradnju hidromehaničke, mašinske i dijela elektropreme. Vrijednost investicije je 101.032.310KM.

Treća faza u trajanju od 18 mjeseci, počev od završetka druge faze

obuhvata ugradnju elektroopreme, završne građevinske radove i probni rad, a vrijednost ove investicije je 103.537.729 KM.

Prema koncesionom ugovoru, koncesionar ima obavezu da u roku od 30 dana prije isteka pripremnog perioda, obezbijedi garanciju za prvu fazu perioda izgradnje u iznosu od 0,3 odsto od 134.627.602 KM na period od 33 mjeseca,

15 dana prije isteka prve faze perioda izgradnje da obezbijedi garanciju za drugu fazu perioda izgradnje u iznosu od 0,3 odsto od 101.032.310 KM na period od 14 mjeseci i 15 dana prije isteka druge faze perioda izgradnje da obezbijedi garanciju za treću fazu perioda izgradnje u iznosu od 0,3 odsto od 103.537.729 KM na period od 20 mjeseci.

Visina jednokratne koncesione naknade iznosi 764.816 KM, a koncesionar je u obavezi da je uplati prije zaključenja koncesionog ugovora.

Naknada za korišćenje iznosi 3,6 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

Članovi Konzorcijuma /Matično preduzeće i Hidroelektrane na Drini/ dužni su da u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja ugovora o koncesiji osnuju privredno društvo za obavljanje koncesione djelatnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA