Budžetski okvir veći za 10 miliona i 700 hiljada KM

761

Nacrt rebalansa gradskog budžeta upućen je na javnu raspravu. Budžetski okvir za ovu godinu je veći za 10 miliona i 700 hiljada konvertibilnih maraka. Jedan dio sredstava već je uložen. Kroz ulaganja investitora u izgradnju infrastrukture u gradu Banjaluci.

– Preostali dio sredstava je uglavnom već isplaniran Odlukom o raspodjeli suficita , oko 200 000 maraka ide recimo za potrebe Centra za razvoj i unapređenje sela, oko 300 000 maraka za realizaciju projekata u okviru programa uređenje gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje koji će takođe zajedno sa odlukom o rebalansu u izmijenjenoj formi doći pred odbornike na narednom zasjedanju, a napominjem i da gotovo milion i po maraka ide za opremanje Civilne zaštite – izjavio je gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.

U opozicionom SDS-u kažu da su i rebalans budžeta ali i kratkoročno kreditno zaduženje na koje su odbornici dali zeleno svjetlo tokom 47. skupštinskog zasjedanja isključivo u funkciji predizobrne kampanje.

– Mislim da je predizborna kampanja već krenula, usvaja se veći budžet. Rebalans budžeta je 10, 7 miliona što je apsolutno nerealno. Ako je poznato da je grad Banjaluka ostvario suficit u prošloj godinu u visini od pet miliona i dvjesta hiljada maraka, i ako znamo da ove godine hoće da se zaduže za još tri miliona, nešto tu nje štima, nešto tu ne odgovara, a ovo je samo da se stvori bolja slika da će se tu nešto uraditi – rekao je odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka, Mladen Kajkut.

Nema tu predizbornog marketinga, tvrdi prvi čovjek grada. Kratkoročnim kreditnim zaduženjem želi se održati tekuća likvidnost gradskog budžeta uspostavljena u posljednjem kvartalu prošle godine. Ovdje se radi o substituciji određeneih prihoda koji su zaplanirani a koji realno ove godine ne mogu da se naplate, tvrdi Gavranović.

– To znači da smo planirajući prodaju imovine garaža i poslovnih prostora, i ostvarićemo do kraja godine, ali je već sada jasno da određeni broj ljudi te prostore koje kupuje, plaća obveznicama, a one neće stići sada na naplatu nego na nekom narednom budžetu, što znači da bi se moglo desiti da ugrozimo tekuću likvidnost, a to je iznos od upravo ta tri miliona maraka koja je dostignuta nakon tri ili četiri godine mukotrpnog rada – rekao je Gavranović.

Prijedlog odluke o rebalansu budžeta grada, će nakon što prođe kroz javnu raspravu, ponovo pred gradske odbornike, i to u konačnoj formi. O njemu će se odbornici izjasniti već na narednom skupštinskom zasjedanju koje je zakazano za 6 juli.

Ljubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA