Brčko dobija Klub za traženje posla (VIDEO)

1342

Posao ovog servisa biće da pomogne kako bi se drastična cifra od 11 300 nezaposlenih na području Brčkog smanjio donoseći novi pristup u angažovanju radnika u ovom gradu.

Klub će djelovati u okviru Zavoda za zapošljavanje Brčkog, kaže Ognjenka Spasojević, viši stručni saradnik u oovj ustanovi, ali će pomagati potencijalnim radnicima da se na najbolji način preporuče poslodavcima.

– Tržište rada je takvo kakvo jeste. Veliki broj konkursa u javnom sektoru se ni ne objavi. U realnom sektoru, dosta često poslodavci do radnika dolaze preko poznanstava, odnsno preko preporuke već postojećih zaposlenika. Kako se ponuditi poslodavcu? Na koji način sebe prezentovati. Kako uobličiti svoju biografiju da ona bude prihvatljiva od traženog oglasa do traženog oglasa, da je to ono što ćemo mi raditi ovdje zajedno. Svaki sastanak naš će imati povratnu informaciju od predhodnog dana i nove informacije u toku dana koje smo spoznali. Da li imamo mi informacije o novim radnim mjestima ili je neko iz grupe saznao nešto, to je prednost te grupe – rekla je Spasojevićka.

Projekat finansira Švajcarska ambasada u BiH a razvijen je u sklopu “YEP” projekta zadržavanja mladih u BiH. Ovo je 27. po redu klub u BiH, i do sada je pokazao zadovoljavajuće rezultate. Klub je namijenjen svim nezaposlenima kojima treba pomoć u aktivnom traženju posla.

Vlado Jeftić, direktor Zavoda za zapošljavanje u Brčkom kaže da će ovo biti još jedan od načina kako će se smanjivati broj nezaposlenih.
– Brčko do sada nije imao ovaj klub, a sa njegovim otvranjem pravimo korak dalje u borbi protiv nezaposlenosti – rekao je Jeftić.

Budući voditelj kluba za traženje posla, kaže da će radionice trajati dvije radne sedmice i okupljati grupe od po 10 ljudi, različitih nivoa obrazovanja. Grupne radionice, pored razmjene različitih iskustava, do sada su se pokazale i kao odličan primjer ostvarivanja dugoročnih kontakata i budućih prijateljstva ljudi koji imaju zajednički cilj: Doći do radnog mjesta.

Kandidati će kroz dvonedjeljnu obuku, proći razne oblasti koje su važne za pronalazak posla. Osnovi infrormatičke pismenosti, otvaranje mail adrese, pisanje biografija i korporativna komunikacija, samo su neki od njih. Očekuje se da bi se kroz ovakav projekat mogao zaposliti veliki broj radnika, različitih profila i to najviše u oblasti privrede, kakve primjere već imaju Klubovi za traženje posla u drugim gradovima.

Željko Lazarević/Elta 1 HD

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA