Bošnjaci ne dozvoljavaju djeci da preuzmu đačke knjižice

673

Nastava u školskoj 2015/2016. godini danas je završena u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici u koju posljednjih pet dana nije dolazila većina đaka bošnjačke nacionalnosti.

Bošnjaci u Srebrenici poveli su kampanju bojkota nastave i ne dopuštaju djeci da preuzmu đačke knjižice o završenim razredima zbog toga što je u njima naziv jezika naveden kao “jezik bošnjačkog naroda” kako piše u ustavu Republike Srpske, a ne “bosanski” kako oni zahtijevaju.

Već nekoliko dana održavaju se razni sastanci u čijem radu, kako Srna nezvanično saznaje, učestvuju mnogi čija djeca ne pohađaju nastavu i oni vrše pritisak na roditelje i pripremaju strategiju za opstrukciju i bojkot nastave u srebreničkim osnovnim školama.

Na posljednjem od tih sastanaka donesen je zaključak da se bojkotuje preuzimanje školskih dokumenata, odnosno đačkih knjižica ukoliko ne bude udovoljeno njihovom ultimativnom stavu da se u knjižice upiše naziv jezika “bosanski”.

Zaključeno je da se podnesu krivične prijave protiv direktora srebreničke osnovne škole i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, te da, ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevu za upisom “bosanskog” jezika u knjižice, bošnjačka djeca od septembra neće više pohađati nastavu u ovdašnjoj osnovnoj školi.

Takvu izjavu medijima je dao i načelnik ove opštine Ćamil Duraković.

Najavljena je mogućnost traženja izvođenja nastave po sistemu dvije škole pod jednim krovom kao u nekim mjestima u Federaciji BiH ili će se slijediti primjer organizovanja nastave, kao za djecu iz Konjević Polja kod Bratunca, koja pohađaju nastavu u vjerskom objektu u Novoj Kasabi kod Milića, a izvode je nastavnici iz jedne sarajevske škole čime bi Bošnjaci svoju djecu izveli iz obrazovnog sistema Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA