Borci najzaslužniji za stvaranje Srpske (VIDEO)

653

Na Skupštini Boračke organizacije Republike Srpske, koja je održana u Istočnom Sarajevu, usvojena je izjava u kojoj se kaže da su borci najzaslužniji za stvaranje Srpske. Pokrenuta je ideja za osnivanje Institut sabora srpskog borca, kroz čiji rad će se rješavati problemi boračke populacije.

Skupština Boračke organizacije RS odlučila je da se ustanovi Institut sabora srpskog borca. Institut će okupljati borce koji će iznositi probleme sa kojima su suočeni i biće ovo dodatni pritisak na nadležne da povedu računa o ovoj populaciji. Planirano je da Institut drugačijim pristupom preuzme rješavanje problema boračke populacije.

– Ukoliko izostanu rješavanja problema na jedan normalan način kao što su razgovor, zahtjev i analize o ukupnom stanju. Nije ovo samo u funkciji da se uozbilji situacija, nego zaista i krajnja namjera a to je jedinstven stav Skupštine, da ukoliko nema drugih metoda nećemo se više ustručavati ni od jednog oblika protesta – izjavio je predsjednik BO Republike Srpske, Milomir Savčić.

Funkcionisanje Instituta sabora srpskog borca biće dodatno razrađeno kroz odluklu Predsjedništva BORS-a, poručuje Savčić. Kaže da je, za razliku od prethodne tri, ova sjednica iznijela mnogo konkretnije zaključke. U izjavi koju su usvojili članovi Skupštine Boračke organizacije stoji da su borci najzaslužniji za stvaranje RS, ali ne i jedini zaslužni.

– U toj izjavi smo rekli da je RS stvarana u četvorogodišnjem kravavom ratu. U tom ratu su više od 23 hiljade naših saboraca dali svoje živote, nekoliko desetina ih je ranjeno, nekoliko desetina hiljada su ratni vojni invalidi – istakao je Savčić.

Borci su i danas poslali zahtjev izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u kome traže da se što prije Boračkoj organizaciji obezbijedi status od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Mira Kostović/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA