Bol u leđima tokom trudnoće (VIDEO)

976

50 do 80 odsto žena se tokom drugog stanja susrelo sa blažim ili intezivnijim bolom u leđima, pokazala su brojna istraživanja. Bol se može javiti tokom cijele trudnoće, ali najčešće se manifestuje u trećem trimestru.

Tijelo trudnice prolazi kroz različite fizičke i hormonalne promjene. Dolazi do lučenja hormona koji omekšavaju i povećavaju elastičnost ligamenata i zglobova što uzrokuje njihovu nestabilnost, kaže Ljiljana Petrović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

– Takođe, povećanje težine trudnice i bebe u stomaku dolazi do dodatnog pritiska na karlicu i kičmeni stub što može da bude uzrok pojave bola. Isto tako, materica rastom bebe izlazi iz karlice, dolazi do pomjeranja organa i uvećanja stomaka, donji dio leđa se povija. Trudnica postaje nestabilnija i trudeći se da postigne tu nestabilnost, trudnica se izvija i mijenja način hoda što takođe može da bude razlog bola u leđima – rekla je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović, dr Ljiljana Petrović.

Bol u leđima, tokom trudnoće, najčešći je signal za promjenu načina života i svakodnevne aktivnosti trudnice, navodi dr Petković. Nakon što ljekari isključe ginekološke probleme kao uzrok javljanja bola, trudnicama se savjetuje da uvedu kratke pauze između aktivnosti. Takođe, uz odobrenje ginekologa, preporuka je i da se rade vježbe uz stručan nadzor.

– Ove vježbe, ukoliko se kontinuirano rade, nekoliko puta u toku nedjelje, mogu da smanje smetnje koje su izazvane lošom cirkulacijom, da smanje otoke nogu, utrnulost, otoke ruku, da poboljšaju mišićni balans, a čak mogu da smanje pojavu grčeva u donjim ekstremitetima – kaže dr Petrović.

– Ako dođe do naglog pogoršanja bolova, a isključe se ginekološki uzroci, onda trudnica treba da se javi na pregled fizijatru – rekla je.

– Svaka trudnica trebala bi da pazi na pravilnu posturu, pravilno stajanje, sjedanje i položaje u krevetu. Nikada da ne stoji sa sastavljenim nogama (pokazuje), karlica unaprijed, ramena unazad, glava u produžetku vrata – objašnjava je viši radni terapeut u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović, Maja Obradović.

– Ona kada stoji, trebala bi da prebacuje težinu tjela s jedne na drugu stranu, ili ako negdje duže čeka bilo bi poželjno da jednu nogu malo odigne. Kada vas neko zove, morate se okrenuti cijelim tijelom tako da se stopala odvoje od podloge – rekla je.

– Kad sjedi, dok je bol prisutna, uvijek se dočekuje na ruke i lagano sjeda. Stolica na kojoj ja sjedim je uvaljena unazad, pa bi bilo poželjno da ima jastuk stavi iza leđa da bi leđa bila ravna – kaže Maja Obradović.

Kako bi izbjegle bol u leđima, trudnicama se savjetuje da imaju pravilno držanje tijela, da smanje dužinu stajanja i sjedenja, da često mijenjaju položaje tijela, ne nosi teške preglede te nose udobnu obuću. Takođe, preporuka je da tokom ležanja drže barem jednu nogu savijenu, sa jastukom između koljena.

Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA