“Blic”: Pokušaj “puča” u SPC

660

Srpska pravoslavna crkva učestvovaće na Saboru svih pravoslavnih crkava na Kritu. “Blic” piše da je odluka o učešću SPS donijeta na sednici “mini” crkvenog Sabora koji je po hitnom postupku sazvao patrijarh Irinej.

Time je, kako se navodi, potvrđena odluka majskog zasjedanja crkvene skupštine, koju je, kako tvrdi ovaj beogradski dnevnik, pokušao da promijeni vladika bački Irinej na nagovor Ruske pravoslavne crkve.

Vladika bački, inače, portparol SPC je, kako se navodi, poslao poruku da SPC neće učestvovati na predstojećem Saboru pravoslavnih Crkava na Kritu, sa takav “aranžman” većina vladika ocjenjuje kao pokušaj puča.

Pozivajući se na svoja saznanja, “Blic” piše da je Patrijarh Irinej juče u podne pozvao je vladike da bi se riješio problem i donijela odluka.

Patrijarhu je, naime, prije nekoliko dana arhiepiskop ohridski Jovan uputio pismo koje je potpisalo dvadesetak vladika, a u kojem se vladika bački ne imenuje kao odgovoran za rušenje ugleda SPC, ali se navodi da je “jedan čovjek bacio pod noge i Sabor, sabornost i patrijarha”.

U saopštenju SPC nakon majskog Sabora navedeno je da SPC predlaže odlaganje Svetog i Velikog Sabora, koji je zakazan od 17. do 27. juna na Kritu.

U pismu koje je u ime Sinoda SPC patrijarh Irinej uputio patrijarhu Vartolomeju se navodi SPC “osjeća teškoću” da učestvuje na tom Saboru, pa se njegovo odlaganje predlaže na neko vrijeme, dok se ne postigne konsenzus crkava, odnosno dok ne budu uklonjene nesuglasice i postigne jedinstvo po mnogim pitanjima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA