BHRT: Prenos EP u fudbalu i dalje pod znakom pitanja

951

Dva dana prije početka najvećeg fudbalskog događaja ove godine, Evropskog prvenstva u Francuskoj, direktan TV prenos za teritoriju Bosne i Hercegovine još je upitan.

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) do zadanog roka, koji ističe danas, sasvim sigurno neće uspjeti isplatiti prvu ratu duga Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) u visini od 1.900.000 švajcarskih franaka.

– BHRT ne može platiti iznos koji je potrebno izmiriti jer nemamo novaca za to. Zahvaljujući vlastitim resursima, a na uštrb radnika i drugih važnih potreba i dijelom iz marketinga, uplatili smo jedan dio sredstava, ali je to još daleko manje od punog iznosa. I dalje smo u intenzivnim kontaktima i pregovorima s EBU i danas bi trebalo da saznamo konačni ishod – rekao je juče Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT.

Čelnicima BHRT i građanima BiH ostalo je da se nadaju razumijevanju i novom ustupku EBU, kojem je državna TV kuća dužna više od šest miliona švajcarskih franaka.

Dugovanja se gomilaju još od 2004. godine, a zbog konstantnog pada naplate takse u BHRT ističu da je finansijska situacija alarmantna. Odlukom Upravnog odbora ukoliko se ništa ne promijeni od 30. juna najavljen je i prekid programa i produkcije.

BHRT od entitetskih emitera potražuje 25 miliona KM, od čega od Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i od Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.

Osim Evropskog prvenstva u fudbalu, ugrožen je i prenos Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, brojnih drugih sportskih manifestacija, ali i pristup svim ostalim uslugama koje idu putem evrovizijske razmjene.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA